SA SAHALINA ĆE KONTROLISATI PLANETU: Svet u neverici - Rusi razvili neverovatnu tehnologiju

Novosti online

21. 07. 2024. u 15:08

U RUSIJI je po prvi put upotrebljena satelitska veza za upravljanje dronom, a eksperiment je sproveden na Sahalinu, saopštila je pres-služba Platforme za nacionalnu tehnološku inicijativu.

СА САХАЛИНА ЋЕ КОНТРОЛИСАТИ ПЛАНЕТУ: Свет у неверици - Руси развили невероватну технологију

FOTO: Arhiva novosti

Kako se navodi, satelitska tehnologija će omogućiti da se prati lokacija bespilotnih letelica tamo gde nema drugih kanala veze.

- U okviru zajedničkog eksperimenta kompanije 'Satelitski sistem Gonec' (deo 'Roskosmosa') i kompanije 'Geoskan' uspešno su predate informacije o lokaciji, telemetrijski podaci drona u satelitskom sistemu 'Gonec'. Takođe je poslata komanda preko satelita o prinudnom vraćanju drona na mesto lansiranja -  pojašnjava pres-služba.

Za testiranje tehnologije korišćena je bespilotna letelica „Geoskan 201“, opremljena eksperimentalnim modemom „Gonec“. Testiranja su se odvijala tri dana na aerodromu „Pušisti“ na Sahalinu.

- Današnji događaj označava novu eru u razvoju bespilotnih rešenja, kada se satelitske tehnologije uvode u industriju i omogućavaju da se otkrije njen potencijal na potpuno drugačiji način. Siguran sam da će nam se otvoriti dodatne mogućnosti - rekao je generalni direktor „Satelitski sistem Gonec“ Pavel Čerenkov.

Kako je zaključio generalni direktor kompanije „Geoskan“ Aleksej Jurecki, „satelitski sistemi su mnogo perspektivniji i isplativiji od infrastrukture na zemlji“ zbog svoje multifunkcionalnosti.

(Informer)

BONUS VIDEO:

SNIMAK BOMBARDOVANjA: Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video video bombe FAB - 3000

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija