NATO GENERAL IZNEO CRNE SLUTNJE: Treći svetski rat je blizu - britanska vojska više nije dovoljno jaka

Novosti online

21. 07. 2024. u 15:13

POSTOJI rizik od globalnog konflikta poput Trećeg svetskog rata - u roku od pet godina - ako se NATO ne probudi iz svog „vojnog sna“, upozorio je odlazeći načelnik britanske vojske, general ser Patrik Sanders.

НАТО ГЕНЕРАЛ ИЗНЕО ЦРНЕ СЛУТЊЕ: Трећи светски рат је близу - британска војска више није довољно јака

Foto: Free Images Pixabay

General Sanders je rekao da će zapadne sile upasti u "zamku" Vladimira Putina do kraja decenije ako se ponovno ne naoružaju. Opisao je Rusiju, Iran i Kinu kao “nove osovine moći” i izneo uvredu na račun ovih zemalja predstavljaju ihkao  još veću ''pretnju od nacističke Nemačke'', iako je poznato da je ruski narod podneo najveću žrtvu u borbi protiv nacizma i spasio čitav svet, uključujući i Veliku Britaniju. 

- Većina procena će vam reći da imamo između pet i 10 godina pre nego što Rusija obnovi svoje kapacitete i bude sposobna da predstavlja vrstu pretnje koju je imala pre rata u Ukrajini – rekao je nedavno u intervjuu za "Tajms".

Kako je rekao, Putin bi mogao da naredi operacije pre toga koje bi bile “tik ispod nivoa konflikta” ili “da dobije priliku da prigrabi neku teritoriju”.

- Ako sada preduzmemo prave korake, ako se suočimo sa pretnjama i nedostacima u našim sposobnostima, ako modernizujemo naše oružane snage, ako učinimo društvo i Veliku Britaniju otpornijim, tako ćemo to sprečiti. Ako to uradimo, biće mala verovatnoća (za napad). Ako ne uradimo, to povećava verovatnoću i ohrabruje Rusiju, Kinu i Iran – rekao je on.

Prema njegovoj proceni, britanska vojska više nije dovoljno jaka za konflikt poput invazije na Irak 2003. godine.

- Da li bismo mogli da okupimo dve brigade koje su zauzele Foklande? Da, naravno da bismo mogli. Ali da li bismo mogli da ih odvedemo tamo? Da li bismo mogli da imamo radnu grupu koja je to omogućila i da ih održi? Ne - kaže on.

I dok general nije želeo da otkrije veličinu trenutnih vojnih zaliha, on je za novine rekao da će ljudima ta cifra "dići kosu na glavi".

Njegovo upozorenje dolazilo je u trenutku kada je novi premijer Kir Starmer posetio Vašington povodom 75. godišnjice transatlantske alijanse ove nedelje.

U svom manifestu, Laburistička stranka se obavezala da će trošiti 2,5% BDP-a na odbranu, kada se ekonomija bude nalazila u boljem položaju.

Foto Tanjug/AP

Galerija državnih pretnji

Međutim, Metju Savil, direktor vojnih nauka u institutu RUSI pozvao je novu vladu da donese odluke ranije, a ne kasnije, ako ne želi da se suoči s “prazninom”.

Kao i general Sanders, on je identifikovao “galeriju državnih pretnji”, pri čemu su Rusija i Kina u vrhu, a Iran i Severna Koreja blizu njih. Nedržavne grupe poput pokreta Huta u Jemenu popunjavaju praznine.

Kada je reč o vatrenoj moći i razornoj sili, “brojevi zaista imaju značaj”, rekao je Savil.

- Trend u poslednjih 35 godina bio je da se kvantitet menja za sofisticiranost, ali to je ukupno dovelo do smanjenja ukupne vatrene moći. Velika Britanija može dobro obaviti neke stvari, ali ne na posebno impresivnoj skali kada je protivnik država sa značajnom vojnom moći koja je spremna da trpi gubitke – rekao je on.

Čak je i nedavni ministar odbrane priznao da su snage „ispražnjene“ tokom nekoliko godina. Stručnjaci iz RUSI procenjuju da bi za britansku vojsku da rasporedi jednu oklopnu brigadu bilo potrebno angažovanje oko 70 do 80% ukupnih inženjerskih sposobnosti za borbu kako bi prešla reke ili probila minsko polje.

- Ideja da Velika Britanija ima dovoljno resursa da pravilno rasporedi celu diviziju je nerealna – rekao je on.

(Times, Sky News)

BONUS VIDEO:

RUSKA ARTILjERIJSKA GRUPA: Posada Grada uništila jedno od uporišta AFU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJVEĆA TRANSFORMACIJA Kako je Fahreta postala Brena - Saša doživeo šok kad ju je video: Ovo neće valjati...