SMRTONOSNI UDAR ISKANDERA: Ruske rakete pogodile još dva ešalona ljudstva i vojne opreme ukrajinskih snaga (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 07. 2024. u 15:36

RUSKA vojska tvrdi kako nastavlja da sistematski uništava ukrajinske rezerve tokom njihovog prebacivanja u zonu borbenih dejstava.

СМРТОНОСНИ УДАР ИСКАНДЕРА: Руске ракете погодиле још два ешалона људства и војне опреме украјинских снага (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

U najnovijem incidentu koji se prema tvdnjama Rusa dogodio u selu Barvenkovo, u Harkovskoj oblasti, odjednom su otkrivena dva vojna ešalona Oružanih snaga Ukrajine [VSU].

Ministarstvo odbrane Rusije izvestilo je o “uspešnom udaru raketnih sistema Iskander na dva ešalona sa ljudstvom i vojnom opremom Oružanih snaga Ukrajine u Donjeckoj Narodnoj Republici”.

Kao rezultat napada, uništeno je do 240 ukrajinskih vojnih lica i više od 60 komada vojne opreme, uključujući strane modele. Prema navodima ruskog odeljenja, udari su izvedeni u okviru tekuće operacije demilitarizacije ukrajinskih trupa u regionu.

Meta napada bili su vojni vozovi koji su prevozili ljudstvo i opremu Oružanih snaga Ukrajine, upućeni da ojačaju položaje na liniji fronta.

Vozovi, svaki sa po 20 vagona, predugo su stajali na stanici, što je u ratnim uslovima nedopustiv luksuz. Kao rezultat toga, vozove je primetio ruski izviđački dron. Operater je brzo preneo koordinate projektilima, koji su pogodili oba ešalona.

Vozovi su navodno uključivali novu opremu NATO, koja je na teritoriju Ukrajine stigla pre nekoliko nedelja i pripremljena za odbranu položaja ukrajinskih Oružanih snaga.

Snimci objektivne kontrole objavljeni na internetu jasno pokazuju kako se vozovi koji prevoze opremu dižu u vazduh.

Prema ruskim tvrdnjama ukrajinske snage su ukupno izgubile nekoliko oklopnih borbenih vozila MaxxPro, veliki broj minobacača, nekoliko borbenih oklopnih vozila Senator, oklopnih transportera, oklopnih vozila za potragu i spasavanje i do 240 ljudi.

Treba napomenuti da je ovo daleko od prvog slučaja gde ruske snage prijavljuju uspešan pogodak ukrajinskih ešalona. Kao i prethodnih puta, ponovo se naglašava uspešnost postignuta zahvaljujući visokokvalitetnoj interakciji operatera izviđačkih bespilotnih letelica i posada Iskander-M operativno-taktičkog kompleksa.

Pre samo nekoliko dana, prilikom istovara, uništen je voz ukrajinskih oružanih snaga sa oružjem i oklopnim vozilima. Dodajmo da prema tvrdnjama iz Moskve, dnevni gubici Oružanih snaga Ukrajine u ljudstvu iznose na do hiljadu.

ISKANDER RADI SVAKODNEVNO, BEZ PAUZE

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta. Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć ruskog GLONASS-a.

Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Foto Tanjug

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima. Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati klikom ovde.

Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara. Može biti naoružan različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanom eksplozijom sa eksplozivom gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator tla za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije.

Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Rusija je drastično povećala proizvodnju raketa Iskander-M nakon početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini pre više od dve godine.

Nakon toga, ruska vojska je drastično pojačala korišćenje sistema Iskander u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih ciljeva od visokog značaja. O upotrebi Iskander sistema, već duže od dva meseca stižu vesti aposlutno svaki dan.

 

DA LI LOKALNE POBEDE RUSIJE GURAJU UKRAJINU NA STRATEŠKI PORAZ?

Ruska vojska je tokom protekle nedelje izvela 11 grupnih udara na ciljeve u Ukrajini, saopštilo je 19. jula rusko Ministarstvo odbrane.

-Oružane snage Ruske Federacije su od 13. do 19. jula 2024. izvele 11 grupnih udara visokopreciznim naoružanjem i bespilotnih letelica na baze neprijateljske avijacije, objekte energetske infrastrukture koji obezbeđuju rad ukrajinskih vojnih industrijskih preduzeća, sredstva protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja, saopštilo je rusko ministarstvo na nedeljnom brifingu.

-Takođe su izvedeni udari na područja razmeštanja jedinica OSU, ešalone sa naoružanjem i vojnom opremom, skladišta municije, uključujući one koje su isporučile zapadne zemlje i materijal.

Ciljevi grupnih udara su ostvareni, dodaje ministarstvo, uz napomenu da su “svi zadati ciljevi angažovani.

Takođe na brifingu, ministarstvo je dalo rezime ruskih vojnih akcija u različitim pravcima u okviru specijalne vojne operacije prošle nedelje.

Ministarstvo je saopštilo da je Grupa snaga Sever poboljšala situaciju na svom pravcu i nanela gubitke dvema mehanizovanim brigadama, jednoj jurišnoj brigadi, jednoj motorizovanoj brigadi, dve brigade marinaca i četiri brigade teritorijalne odbrane. Pored toga, grupa je odbila 23 kontranapada.

Grupa snaga Zapad je takođe poboljšala taktičku situaciju na svom pravcu i nanela gubitke četiri mehanizovane brigade OSU, jednoj tenkovskoj brigadi, dve pešadijske brigade i tri brigade teritorijalne odbrane, saopštilo je ministarstvo koje je konstatovalo da je šest kontranapada odbijeno od strane grupa.

Ministarstvo je saopštilo i da je Grupa snaga Jug zauzela povoljnije linije i nanela gubitke tri mehanizovane brigade OSU, jednoj motorizovanoj pešadijskoj brigadi, dve aeromobilne brigade i dve vazdušno-jurišne formacije. Pored toga, grupa je odbila deset kontranapada.

Pored toga, ministarstvo je potvrdilo da je grupa snaga „Centar“ zauzela Jurjevku u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Grupa je nanela gubitke tri mehanizovane brigade AFU, dve motorizovane pešadijske brigade, jednu pešadijsku brigadu, jednu vazdušno-jurišnu formaciju i dve brigade teritorijalne odbrane, saopštilo je ministarstvo, koje je saopštilo da je grupa odbila i 38 kontranapada.

Takođe tokom protekle nedelje, Grupa snaga Vostok uspela je da zauzme Urožajnoje u Donjecku, navodi ministarstvo. Ova grupa trupa je odbila pet kontranapada i nanela gubitke pet formacija AFU, tri brigade teritorijalne odbrane i jednu brigadu Narodne garde.

Ministarstvo je takođe saopštilo da je Grupa snaga Dnjepar tokom protekle nedelje nanela gubitke dvema mehanizovanim brigadama OSU, jednoj brdskoj jurišnoj brigadi, jednoj brigadi marinaca i tri brigade teritorijalne odbrane.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija