"DA LI JE PUTIN, ILI NIJE PUTIN, KAKVA JE RAZLIKA?" Preokret u Kijevu, Zelenski hoće da pregovara sa ruskim predsednikom

Novosti online

21. 07. 2024. u 18:33

VLADIMIR Zelenski je u intervjuu za Bi-Bi-Si rekao da priznaje mogućnost pregovora sa ruskim predstavnicima za okončanje sukoba u Ukrajini, čak i ako je to predsednik Vladimir Putin, uprkos ranije uvedenoj zabrani pregovora sa Moskvom.

ДА ЛИ ЈЕ ПУТИН, ИЛИ НИЈЕ ПУТИН, КАКВА ЈЕ РАЗЛИКА? Преокрет у Кијеву, Зеленски хоће да преговара са руским председником

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

- Bićemo spremni da zajedno sa našim partnerima razgovaramo sa predstavnicima Rusije. A da li je Putin ili nije Putin - kakva je razlika? Ako želimo da okončamo rat i imamo svu snagu da to uradimo, i ako Svet je ujedinjen oko Ukrajine, razgovaraćemo sa onima koji odlučuju o svemu u Rusiji - rekao je Zelenski, govoreći o pripremama za drugi samit.

Prema njegovim rečima, Kijev će imati takvu spremnost ako „plan bude potpuno spreman za samit i ako Rusija bude spremna da artikuliše ovaj plan“.

Ranije je Kijev već izjavio da računa na dolazak ruskih predstavnika na drugi samit o Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, predviđajući priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao regiona Rusije, učvršćivanje vanblokovskog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ova inicijativa je odbijena u Kijevu. Ruski predsednik je takođe naveo da je Vladimiru Zelenskom istekao mandat i da se njegov legitimitet nikako ne može vratiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija