TRAMP UPUCAN ZBOG MANJKA AGENATA TAJNE SLUŽBE? Zvaničnici se godinama žale da su preopterećeni, naročito u izbornoj godini

A.Vojinović

21. 07. 2024. u 19:46

ŠTA je dovelo do toga da se Tomas Metju Kruks bez problema popne na krov sa poluatomatskom puškom pod miškom i sa udaljenosti od nešto više od 100 metara otvori vatru ka bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu usred njegovog mitinga u Pensilvaniji ranivši ga u uvo i usmrtivši jednog muškaraca i povredivši još dvojicu pitanje je koje je i posle više od nedelju dana od pokušaja atenata ostalo da visi u vazduhu.

ТРАМП УПУЦАН ЗБОГ МАЊКА АГЕНАТА ТАЈНЕ СЛУЖБЕ? Званичници се годинама жале да су преоптерећени, нарочито у изборној години

Foto: Profimedia

Javnost prst najviše upire u tajnu službu SAD jer nije uspela da spreči napad. A uprkos ranijim tvrdnjama, visoki zvaničnici federalne agencije priznali su minulog vikenda da su odbili zahtev za dodatnim obezbeđenjem, koji je više puta pre atentata tražio Trampov tim, navodno, zbog nedostatka resursa.

Prema izvorima "Njujork tajmsa", Trampova kampanja je dodatne resurse za zaštitu svog lidera tražila veći deo vremena dok je bivši predsednik bio van funkcije. Portparol tajne službe SAD Entoni Guljelmi u izjavi za američki list istakao je da je agencija odbila neke zahteve za intenzivniju protekciju lidera republikanaca, ali da se oni nisu posebno odnosili na miting u Pensilvaniji.

- Tajna služba radi u dinamičnom okruženju pretnji i u slučajevima kada ne može da obezbedi dodatne resurse, angažuje dodatne državne i lokalne organe ili promeni plan kako bi smanjila izloženost i osigurala bezbednost osobe koju obezbeđuje. Agencija je ograničena u količini resursa koje može da pošalje na događaje - poručio je on.

Zvaničnici tajne službe godinama se žale da je agencija preopterećena, posebno tokom izborne godine, kada mora da zaštiti aktuelnog predsednika, više kandidata i obezbedi političke konvencije, podseća "Tajms". Predsednički kandidat republikanaca je o atentatu na njega govorio u intervjuu za "Foks njuz", istakavši da niko nije ni pomenuo da postoji bilo kakav problem, niti predlog za izmenu bezbednosnih procedura na mitingu u Pensilvaniji.

Uhapšen zbog pretnji Donaldu

POLICIJA na Floridi uhapsila je Majkla M. Vajsmana koji je javno pretio da će ubiti republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa i njegovog potpredsednika, senatora iz Ohaja Džej Di Vensa i njihove porodice. U saopštenju policije se napominje da su im na Vajsmana skrenuli pažnju zabrinuti lokalni stanovnici i servisi za upozoravanje na internetu. Prema snimcima poruka koje su podelili korisnici društvenih medija, Vajsman je pozvao da Tramp i Vens "budu ubijeni pre nego što nas predaju zapadnoj Rusiji".

- Mogli su reći: "Hajde da sačekamo 15, 20 minuta", ali niko ništa nije rekao - naveo je Tramp, dodavši da misli da je to bila greška i postavio pitanje kako je neko dospeo na krov, i zašto nije bio prijavljen, jer su ga ljudi videli.

U međuvremenu, Tramp je održao novi miting u Mičigenu, gde se pred pristalicama pojavio sa svojim kandidatom za potpredsednika SAD Džej Di Vensom, poručivši da je spreman za povratak u Belu kuću.

- Suočimo se s tim, nešto posebno se dogodilo prošle sedmice. Tu sam samo uz Božju pomoć, inače ne bih bio pred vama. Kažu da su neki ekstremni desničari napravili neki Projekat 2025, ja pojma nemam šta je to. Kažu za mene da predstavljam opasnost za demokratiju, a prošle nedelje sam primio metak za nju - rekao je Tramp.

Bivši predsednik se kratko osvrnuo i na probleme u demokratskim redovima, gde deo partije pritiska aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena da se povuče iz trke za reizbor:

- Demokrate imaju par problema. Ne znaju ko je njihov kandidat, a ne znamo ni mi.

Na skupu u zatvorenoj areni u Mičigenu je bilo prisutno nekoliko hiljada ljudi. Pristalice sa kojima su razgovarali reporteri Bi-Bi-Sija poručile su da ih nedavni pokušaj atentata neće sprečiti da iskažu podršku republikanskom predsedničkom kandidatu. Drugi su izrazili ljutnju prema američkoj Tajnoj službi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija