SKRIVEN MILIONIMA GODINA: Brazilske kiše razotkrile jedan od najstarijih fosila dinosaurusa na svetu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 07. 2024. u 22:30

SNAŽNE kiše u južnoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul iznele su na površinu neverovatno otkriće, skriveno milionima godina.

СКРИВЕН МИЛИОНИМА ГОДИНА: Бразилске кише разоткриле један од најстаријих фосила диносауруса на свету

Foto: Printskrin/Jutjub/Queensland Museum Network

Istraživači sa Federalnog univerziteta Santa Marija pronašli su skoro potpun fosilizovan skelet dinosaurusa.

Veruje se da je taj primerak jedan od najstarijih dinosaurusa na Zemlji, iz vremena pre 233 miliona godina. Ostaci su pronađeni u blizini veštačkog jezera u opštini Sao Žoao do Polezine.

Stvorenje je živelo u trijasu, periodu od pre 252 miliona do 201 milion godina. Bilo je to vreme kad su svi kontinenti bili spojeni u superkontinet poznat kao Pangea.

DINOSAURUS MESOŽDER

Sudeći po fosilima, dinosaurus je verovatno bio oko 2,5 metra dugačak. Brazilski istraživači smatraju da pripada porodici Herrerasauridae, koja uključuje rane apeks teropode koji su živeli tokom trijasa, piše portal Interesting indženiring.

Kako se tvrdi, fosilizovani ostaci su izuzetno dobro očuvani i potencijalno drugi najkompletniji skelet hererasaurusa dosad pronađen.

Hererasaurusi su jedna od najranijih poznatih porodica dinosaurusa, koja je dominirala delovima prostora današnjih Brazila i Argentine. Bili su vrhovni predatori u svojim ekosistemima i izumrli su do kraja trijasa.

Brazilski istraživači su 2019. godine pronašli još jednog mesožderskog dinosaurusa iz trijasa. Izuzetno dobro očuvani ostaci su pronađeni u blizini Santa Marije. Taj primerak – nazvan Gnathovorax cabreirai – takođe je pripadao porodici hererasaurusa i živeo je otprilike u isto vreme kao novootkriveni, pre oko 233 miliona godina.

Nalaz bi mogao pomoći u prevazilaženju evolucionog jaza između ranih predatora iz trijasa i kasnijih, dobro poznatih teropoda kao što je Tiranosaurus Reks. Oba primerka iz trijasa živela su desetinama miliona godina pre ovih džinova.

KIŠA OTKRILA FOSILE

Trijas je imao ključnu ulogu u pripremanju terena za dominaciju dinosaurusa u juri i dalje. Bio je to period obnove nakon masovne ekstinkcije, praćen pojavom novih i raznovrsnih oblika života.

Tokom narednih nekoliko meseci, istraživači će raditi na utvrđivanju da li fosil predstavlja potpuno novu vrstu ili pripada već identifikovanoj.

Kiša ponekad može pomoći u otkrivanju fosila spiranjem slojeva sedimenta koji su prekrivali te ostatke milionima godina. Ovaj eluvijalni proces približava fosile površini, olakšavajući njihovo pronalaženje. Međutim, takođe ih može oštetiti ili uništiti ukoliko ne budu pronađeni brzo.

Tokom iskopavanja je pronađeno nekoliko kostiju, uključujući kost noge i kost karlice, koje su već erodirale usled nedavne velike kiše.

Nažalost, Rio Grande do Sul je doživeo velike poplave u maju, a registrovana su barem 182 smrtna slučaja.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev