AMERIČKI STRATEŠKI BOMBARDERI PRVI PUT STACIONIRANI U RUMUNIJI: Alijansa ima velike planove za Evropu

Novosti online

22. 07. 2024. u 11:09

DVA aviona tipa B-52H Stratofortres američkih vazduhoplovnih snaga, iz sastava 2. borbenog krila u bazi Berksdejl u Lujzijani, stigla su u nedelju u vazduhoplovnu bazu Mihail Kogalničeanu u Rumuniji, saopštila je komanda američkih vazduhoplovnih snaga, koja podseća da su ih tokom leta ka Rumuniji iznad Barencovog mora, presrela dva ruska aviona, navodi Tanjug.

АМЕРИЧКИ СТРАТЕШКИ БОМБАРДЕРИ ПРВИ ПУТ СТАЦИОНИРАНИ У РУМУНИЈИ: Алијанса има велике планове за Европу

Foto: Profimedia

Raspoređivanje dva američka B-52 bombardera u rumunskoj bazi znači da će prvi put američki strateški bombarderi operisati sa teritorije Rumunije, piše sajt "Aviationist".

Prema nedavnom pisanju Bi-Bi-Si-ja, planirano je da rumunska baza Mihail Kogalničeanu postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi.

Pojašnjavajući jučerašnji događaj iznad Barencovog mora, američke vazduhoplovne snage u Evropi navele su da su, dok su leteli u međunarodnom vazdušnom prostoru i u skladu sa međunarodnim pravom, američke avione B-52 su presrela dva ruska ratna aviona iznad Barencovog mora u nedelju oko 8 sati po srednjoevropskom vremenu.

Navodi se da američki avioni nisu menjali kurs zbog presretanja i nastavili su po planu leta bez incidenata krećući se ka vazduhoplovnoj bazi Mihail Kogalničeanu.

Tokom svog angažovanja u Rumuniji, avioni B-52 će delovati un okviru 20. Ekspedicione bombarderske eskadrile i integrisaće se sa saveznicima NATO i drugim međunarodnim partnerima radi usklađivanja sposobnosti i obezbeđivanja bezbednosnih obaveza u oblasti odgovornosti američke vojne komande u Evropi, što znači da će američki strateški bombarderi prvi put operisati iz Rumunije.

- Kroz saradnju sa saveznicima, našim snagama je omogućeno da se bore protiv aktuelnih i budućih pretnji. Redovni i rutinski angažmani američkih strateških bombardera pokazuju da su Sjedinjene Američke Države i NATO spremni, postavljeni i dobro pripremljeni da se integrišu sa savezničkim zemljama i partnerima u odvraćanju pretnji i odbrani severnoatlantske alijanse - izjavio je general Džejms Heker, komandant američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i Africi.

BONUS VIDEO:

SNIMAK BOMBARDOVANjA: Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRINC DŽORDŽ DANAS SLAVI 11. ROĐENDAN: Kejt Midlton objavila novu fotografiju (FOTO)