NATO OTVARA KANCELARIJU U JORDANU: Uprkos blizini Gaze, nema nikakve veze s tamošnjim sukobom

Novosti online

22. 07. 2024. u 14:55

NATO je saopštio na samitu u Vašingtonu (9-11 jula) da će Jordan biti domaćin prve kancelarije za vezu na Bliskom istoku.

НАТО ОТВАРА КАНЦЕЛАРИЈУ У ЈОРДАНУ: Упркос близини Газе, нема никакве везе с тамошњим сукобом

Foto: Profimedia

- Otvaranje kancelarije za vezu NATO u Amanu prirodan je napredak dugogodišnjeg odnosa između NATO i Jordana - stoji u saopštenju za javnost NATO, kao i da je Jordan „svetionik stabilnosti u regionalnom i globalnom kontekstu".

Brojni su negativni komentari na društvenim mrežama, a krenule su brojne teorije zavere. Neki smatraju da NATO sada sigurno hoće da se aktivno uključi u sukobe u Gazi ili Libanu - na stranu Izraela.

Ovo nije prvi put u poslednjih nekoliko meseci da se Jordan našao na meti ovakvih kritika. U aprilu, nakon što je Iran dronovima gađao Izrael, ta zemlja je odigrala značajnu ulogu u odbrani od napada.

Jordan je saopštio da samo štiti svoj vazdušni prostor, ali mnogi Jordanci to smatraju problematičnim.

Oko 20 odsto stanovništva je palestinskog porekla, uključujući i kraljicu, i zato su mnogi na strani Palestinske države.

Međutim, u stvarnosti, Jordan - gde političko neslaganje često potiskuje vladajuća kraljevska porodica - ima blizak odnos sa susednim Izraelom o kojem se retko izveštava u samom Jordanu. Takođe već decenijama sarađuje sa NATO i SAD, kao glavnim saveznikom, u raznim odbrambenim i vojnim aktivnostima.

Uprkos blizini Gaze, NATO kancelarija u Jordanu nema nikakve veze s tamošnjim sukobom, kažu stručnjaci.

- Uprkos ogromnom porastu neprijateljstava u regionu, Izrael-Hamas, naravno, ali i Hezbolah u Libanonu, Hutiji, Iran i tako dalje — odluka NATO je gotovo sigurno bila dugo planirana, a ne reakcija na trenutne sukobe - kaže Jonatan Panikof, direktor Skoukroft pri Atalantskom savetu.

O kancelariji NATO u Amanu raspravljalo se još u julu 2023., mnogo pre napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Sukob u Gazi verovatno je ubrzao proces, prema mišljenju Izabele Verenfels, sa Instituta za međunarodne i bezbednosne poslove sa sedištem u Berlinu.

- Ali ne mislim da NATO ima nameru da se približi bliskoistočnom sukobu - rekla je ona za DV.

Osim toga, NATO na Bliskiom istoku već ima širok raspon partnerstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev