DIREKTOR AMERIČKE TAJNE SLUŽBE: Atentat na Trampa ─ najveći neuspeh za poslednjih nekoliko decenija

Novosti online

22. 07. 2024. u 17:37

POKUŠAJ ubistva bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa bio je najveći neuspeh američke tajne službe u poslednjih nekoliko decenija, izjavila je načelnik agencije Kimberli Čitl.

ДИРЕКТОР АМЕРИЧКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ: Атентат на Трампа ─ највећи неуспех за последњих неколико деценија

Tanjug

- Pokušaj atentata na Donalda Trampa 13. jula je najznačajniji neuspeh tajne službe u poslednjih nekoliko decenija“, rekla je Čitl na saslušanju u Kongresu.

Ona je naglasila da u potpunosti preuzima na sebe odgovornost za postupke podređenih.

- Misija tajne službe je da zaštiti lidere naše nacije. Dana 13. jula pretrpeli smo neuspeh - priznala je Čitl.

Prema njenim rečima, pre pokušaja atentata pojavila su se informacije o „sumnjivom licu“, ali ne i o opasnosti.

- Čovek je identifikovan kao ‘sumnjiv’... Da je obezbeđenje imalo informacije o pretnjama, njemu (Trampu) ne bi bilo dozvoljeno da izađe na binu“, istakla je ona.

Ona je dodala da je osoba koja je pokušala da ubije bivšeg predsednika Trampa koristila dron na mestu događaja pre početka pucnjave.

- Ove informacije nam je dao FBI“, rekla je ona, odgovarajući na pitanje da li je Trampov napadač zaista koristio dron. Čitl nije navela nikakve druge detalje.

Odgovarajući na tvrdnje republikanaca da je tajna služba odbila da obezbedi resurse za zaštitu Trampa, ona je kazala da je bezbednost oko njega bila pojačana uoči pucnjave.

-Nivo bezbednosti bivšeg predsednika je pojačan znatno pre izborne kampanje i stalno je rastao kako su se pretnje razvijale -  navela je Čitl, dodajući da misija tajne službe nije politička, već da je to, doslovno, pitanje života i smrti.

Današnje svedočenje označava prvi krug kongresne istrage o propustima u vezi atentata.

Na predsedničkog kandidata i bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa 13. jula je izvršen pokušaj atentata tokom predizbornog mitinga u Pensilvaniji.

Tramp je ranjen u uho, a napadača su ubili pripadnici američke tajne službe, koja je zadužena za zaštitu najviših zvaničnika države.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SLOVAČKI PREMIJER PREDVIĐA SOPSTVENI ATENTAT: Ova frustracija će dovesti do ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija