RASKOL U NATO PAKTU: Italija optužuje Stoltenberga za izdaju, oštra poruka iz Rima

Novosti online

22. 07. 2024. u 20:23

ITALIJANSKI ministar odbrane optužio je generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da je izdao Rim jer nije imenovao Italijana za novog izaslanika organizacije za koordinaciju operacija na južnim granicama Alijanse.

РАСКОЛ У НАТО ПАКТУ: Италија оптужује Столтенберга за издају, оштра порука из Рима

Foto: AP Photo/Efrem Lukatsky

Funkcija je otvorena ranije ovog meseca na zahtev italijanske premijerke Đorđe Meloni, a njena vlada je tada saopštila da veruje kako treba da bude dodeljena Italijanu.

NATO još nije saopštio ko će biti imenovan, ali je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto rekao za list Stampa krajem prošle nedelje da je Stoltenberg nominovao Španca, dodajući da tu odluku smatra "skoro ličnom uvredom".

Na pitanje o Krosetovim kritikama, iz pres-službe Alijanse su odgovorili da će "NATO blagovremeno objaviti odluku o bilo kakvom imenovanju" i odbili da dalje komentarišu izjave ministra.

Krozeto je rekao da je Stoltenbergu napisao "veoma ljutitu poruku".

Razbesneo me, biće posledica"

-Razbesneo me je i biće posledica na ličnom nivou", rekao je Krozeto, što predstavlja veoma neobičnu akciju članice NATO-a protiv njenog lidera.

-Izneverio je princip. Italija se borila da stvori ulogu izaslanika za južno krilo", rekao je Krozeto i dodao da se Stoltenberg nije saglasio s odlukom o stvaranju nove uloge i zato je kaznio Italiju.

NATO je prošlog meseca izabrao bivšeg holandskog premijera Marka Rutea da preuzme dužnost od norveškog predstavnika Stoltenberga, koji se povlači s mesta šefa organizacije posle 10 godina, od 1. oktobra.

Na pitanje novinara očekuje li da će ta pozicija biti data Italiji nakon Stoltenbergovog odlaska, Krozeto je rekao kako se nada da će to biti prepušteno "najboljoj osobi".

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: ZBOG BOMBE IZ 1999: Evakuisano celo naselje Stevan Sinđelić u Nišu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija