DIREKTORKA TAJNE SLUŽBE ODBIJA DA DA OSTAVKU: Novi detalji sa saslušanja Kimberi Čitl zbog atentata na Trampa

Jovana Švedić

23. 07. 2024. u 08:13

POSLANICI obe velike političke stranke kritikovali su direktorku tajne službe Kimberli Čitl, tokom burne rasprave u Kongresu, pozivajući na njenu ostavku zbog bezbednosnih propusta koji su omogućili naoružanom čoveku da puca na predizbornom skupu.

ДИРЕКТОРКА ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ОДБИЈА ДА ДА ОСТАВКУ: Нови детаљи са саслушања Кимбери Читл због атентата на Трампа

Foto: Profimedia

- Misija Tajne službe je da zaštiti lidere naše nacije. 13. jula to nismo uspeli. Preuzimam punu odgovornost za svaki bezbednosni propust naše agencije. U potpunosti sarađujemo sa istragama koje su u toku. Pomeriću se nebo i zemlju kako bismo osigurali da se incident poput 13. jula ne ponovi - rekla je Čitl.

Ona je frustrirala zakonodavce tokom svog prvog saslušanja u Kongresu o pokušaju atentata 13. jula izbegavajući pitanja i pozivajući se na istrage koje su u toku.

Čitl je tvrdila da temeljni proces napredovanja uključuje koordinisano planiranje između naše tajne službe, tima zaštićenog, lokalnih partnera za sprovođenje zakona, a nivo bezbednosti za bivšeg predsednika eskalira mnogo pre kampanje i nastavlja da raste kako se pretnje menjaju.

Priznala je da je lokalna policija uočila Tomasa Metjua Kruksa pre pucnjave daljinomerom, malim uređajem sličnim dvogledu koji lovci koriste za merenje udaljenosti od mete.

Pre pucnjave, vlasti su posmatrale Kruksa kako hoda napred-nazad u blizini mitinga, gledajući kroz daljinomer na krovove iza bine na kojoj se predsednik na kraju pojavio, kako je preneo Asošiejted pres.

Policajci izvan bezbednosnog perimetra podelili su Kroksovu fotografiju.

Posmatrači su ga kasnije primetili kako se penje po spoljašnjosti niskog proizvodnog pogona koji se nalazi samo 135 metara (157 jardi) od bine.

Nakon toga, postavio je pušku i postavio se na krov, noseći detonator u džepu da aktivira improvizovane eksplozivne naprave skrivene u njegovom obližnjem parkiranom automobilu.

Čitl je napomenula da bi tajna služba zaustavila skup da su agenti bili obavešteni da postoji „stvarna pretnja“, ali je naglasila da postoji razlika između nekoga ko je označen kao sumnjiv i nekoga ko je označen kao istinska pretnja.

Čitl je napomenula da strpljivo čeka da se istraga završi kada je upitana o odsustvu agenata na krovu gde je bio ubica ili o korišćenju dronova od strane Tajne službe za praćenje, što je izazvalo jecanje i ispade članova odbora.

- Direktorko Čitl, zato što je Donald Tramp živ i hvala Bogu da jeste, izgledate nesposobno. Da je ubijen, izgledali biste krivi. - rekao je predstavnik Majk Tarner.

Čitl, sa skoro tridesetogodišnjim iskustvom u agenciji, insistirala je da je ona najpogodniji kandidat za šefa Tajne službe uprkos neuspesima.

Poslanik Ro Kana iz Kalifornije je istakao da je bivši direktor Tajne službe zadužen za pokušaj ubistva predsednika Ronalda Regana na kraju podneo ostavku.

Tramp je zadobio povredu uha, jedna osoba koja je prisustvovala mitingu je smrtno stradala, a dve su ranjene kada se jedna osoba popela na krov obližnje zgrade i počela da puca iz puške u stilu AR ubrzo nakon što je Tramp počeo svoj govor na Miting 13. jula u Batleru u Pensilvaniji.

Iako je tajna služba bila više puta obaveštena o sumnjivoj osobi pre pucnjave, Čitl nije pokazala nameru da podnese ostavku.

Napad na Trampa označio je najozbiljniji pokušaj ubistva predsednika ili predsedničkog kandidata od kada je Regan ubijen 1981. Bio je to najnoviji u nizu kršenja bezbednosti od strane agencije, koja je godinama pod lupom javnosti i istragom.

BONUS VIDEO:

KAŽITE TO SRBIMA: Eksluzivni intervju - Robert Davi za "Novosti" - nedelja u 10h

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?