JAPAN NAJAVIO: Borićemo se udruženim snagama za Tajvan

Jovana Švedić

23. 07. 2024. u 10:39

JAPAN će nastaviti da radi sa Sjedinjenim Državama na miru u Tajvanskom moreuzu bez obzira na to ko je u Beloj kući posle novembarskih predsedničkih izbora, rekao je portparol japanske vlade u ekskluzivnom intervjuu za Rojters.

ЈАПАН НАЈАВИО: Борићемо се удруженим снагама за Тајван

NADZOR Kineski vojnik u Tajvanskom moreuzu, Foto AP

Komentari su usledili nakon što je republikanski predsednički kandidat Donald Tramp rekao da Tajvan treba da plati SAD za odbranu, što je izazvalo zabrinutost zbog američke podrške toj ostrvskoj državi u slučaju da bivši predsednik bude ponovo izabran.

- Mir i stabilnost (u Tajvanskom moreuzu) su izuzetno važni ne samo za našu bezbednost već i za celu međunarodnu zajednicu - rekao je glavni sekretar japanske vlade Jošimasa Hajaši odgovarajući na pitanje da li će Trampovo predsedavanje imati uticaja na posvećenost SAD u Indo-Pacifiku.


S obzirom na to da i SAD i Japan veruju u važnost mirnog rešavanja pitanja preko moreuza, naveo je da će nastaviti ove diplomatske napore.

- Važno je da ojačamo zajedničku osnovu koju imamo kao saveznici - dodao je on.

Kina gleda na Tajvan kojim demokratski upravlja kao na sopstvenu teritoriju i nije isključila upotrebu sile da bi ga zauzela.

SAD nemaju formalni sporazum o odbrani sa Tajvanom, ali su po zakonu obavezne da ostrvu obezbede sredstva za zaštitu.

Čini se da je taj trenutni aranžman izvor nezadovoljstva za Trampa, koji je rekao „Tajvan nam ne daje ništa“.

Njegov potpredsednik Džej Di Vens takođe je prošle nedelje dao nagoveštaje o tome kako bi mogla izgledati politika potencijalnog republikanskog predsedništva u Indo-Pacifiku, nazivajući Kinu „najvećom pretnjom“ sa kojom se suočavaju Sjedinjene Države.

Tramp je ranije ove godine izazvao zabrinutost da bi moglo doći do još jednog trgovinskog rata između Kine i SAD nakon što je zapretio da će uvesti carinu od 60 odsto na kineski uvoz.

 

BONUS VIDEO:

ODRŽAVANjE ŽELEZNICE U JAPANU: Humanoidni robot za održavanje linija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČKALJINA CRNA LISTA: Čuveni glumac nije želeo da deli kadar sa ovim kolegama