HAMAS I FATAH SE UJEDINILI: Palestinske rivalske organizacije potpisale u Kini Pekinšku deklaraciju

I.S.

23. 07. 2024. u 12:56

POTPISIVANjEM Pekinške deklaracije u Kini, predstavnici 14 različitih palestinskih grupa, među kojima lideri dve velike rivalske organizacije Fatah i Hamas - koje se već 17 godina bore za prevlast u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali - dogovorilo se da okonča podele i ojača "Palestinsko jedinstvo". Kako su preneli kineski mediji, deklaracija je potpisana tokom dijaloga pomirenja među frakcijama, koji se održao u Pekingu od 21. do 23. jula.

ХАМАС И ФАТАХ СЕ УЈЕДИНИЛИ: Палестинске ривалске организације потписале у Кини Пекиншку декларацију

Foto Tanjug/AP

U pitanju je, zapravo, epilog ranije runde pregovora između Hamasa i Fataha čiji je domaćin bio Peking u aprilu.

- Ovaj dokument uspostavlja privremenu vladu nacionalnog pomirenja u Gazi u posleratnoj fazi - kaže kineski šef diplomatije Vang Ji. - Ključna posledica je da je Oslobodilačka organizacija Palestine (PLO) jedini legitimni predstavnik čitavog palestinskog naroda.

Iz Vangovih komentara nije jasno kakvu bi ulogu Hamas, koji nije deo PLO, imao u takvom aranžmanu, komentariše Si-En-En. Predstavnik Hamasa Musa Abu Marzuk rekao je da su postigli dogovor da završe "kurs pomirenja".

- Nalazimo se na istorijskom raskršću. Naši ljudi ustaju u svojim naporima da se bore - rekao je Marzuk, prema prevodu kineskog MIP. - Operacija 7. oktobra je mnogo promenila na međunarodnom i regionalnom planu.

Peking nije eksplicitno osudio Hamas za napad na Izrael 7. oktobra. Od početka rata u Gazi, Kina, koja je poslednjih godina nastojala da ojača svoj uticaj i veze na Bliskom istoku, predstavljala se kao vodeći glas za zemlje širom globalnog juga koje osuđuju izraelski rat u enklavi i pozivaju na palestinsku državnost.

Postavilo se pitanje uticaja Pekinga u regionu, u kojem su SAD dugo dominantna sila, ali Kina je iznenadila posredovanjem u zbližavanju višegodišnjih rivala Saudijske Arabije i Irana, "što je viđeno kao deo napora Pekinga da se pozicionira kao geopolitički teškaš sa drugačijom vizijom sveta od SAD", navodi Si-En-En.

Izraelska vojska (IDF) objavila je snimak jučerašnjeg napada dronom u gradu Tulkaremu na Zapadnoj obali, u kom je ubijeno nekoliko palestinskih naoružanih napadača, uključujući najviše komandante Hamasa i Brigade mučenika al-Aksa. Među ubijenima je bio i Ašraf Nafeh, koji je bio komandant Hamasa u Tulkaremu, prenosi Tajms of Izrael.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!