"MAĐARSKA TREBA DA RAZMISLI" Finska ministarka: Evropska unija možda nije prava grupa za nju

Novosti online

23. 07. 2024. u 15:46

MAĐARSKA treba da razmisli da li joj odgovara članstvo u EU s obzirom na razliku u „vrednostima“, izjavila je ministar spoljnih poslova Finske Elina Valtonen.

МАЂАРСКА ТРЕБА ДА РАЗМИСЛИ Финска министарка: Европска унија можда није права група за њу

Foto AP

- Neprihvatljivo je da se Mađarska predstavlja kao predstavnik EU ili da ostavlja takav utisak dok, na primer, putuje po Moskvi ili Pekingu. Pojedinačna zemlja može da iznosi svoje sopstvene stavove, ali ne predsedavajuća u EU. U nekom trenutku bi se možda trebalo zapitati da li je EU prava grupa za Mađarsku ako se njene ideje toliko razlikuju od naših zajedničkih vrednosti - kazala je Valtonen nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Briselu.

Ona je precizirala da ovim ne šalje signal Mađarskoj da „preispita“ svoje članstvo u EU, piše „Helsingin sanomat“.

Prethodno, poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika upućeno šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.

Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TURSKA VOJNA VEŽBA: U znak sećanja na 50 godišnjicu turske vojne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?