KAMALA U PETOJ BRZINI ZA KANDIDATURU: Demokrate ne gube vreme, potpredsednica SAD sve bliža zvaničnoj nominaciji

A.Vojinović

24. 07. 2024. u 06:15

SAMO dva dana pošto se predsednik SAD Džozef Bajden povukao iz trke za drugi mandat, aktuelna potpredsednica Kamala Haris obezbedila je podršku većine delegata za osvajanje predsedničke nominacije.

КАМАЛА У ПЕТОЈ БРЗИНИ ЗА КАНДИДАТУРУ: Демократе не губе време, потпредседница САД све ближа званичној номинацији

Tanjug

Vetar u leđa dobila je od saradnika brzo pošto ju je po ramenu potapšao šef Bele kuće. Demokratski nacionalni komitet objavio je da će partija imati predsedničkog kandidata do 7. avgusta, jer će se glasati virtuelno.

Demokratski nacionalni komitet odavno je stavio do znanja da želi da ozvanični kandidata pre početka konvencija 19. avgusta u Čikagu, što je, kako ističu, ključno da bi se obezbedio pristup glasačkim listićima u svim državama i izbegao rizik od sudskog spora.

Istraživanje američke agencije AP pokazalo je da je Harisovu podržalo više od 1.976 delegata potrebnih za pobedu u prvom krugu glasanja. Osim toga, od Bajdenovog odustajanja od trke za reizbor, milioni dolara od donatora slili su se u njenu kampanju, dok su vodeće demokrate stajale u redu da podrže njenu kandidaturu.

- Radujem se što ću uskoro i zvanično prihvatiti nominaciju. Tokom narednih nekoliko meseci putovaću širom zemlje i razgovarati sa Amerikancima. Nameravam da ujedinim našu stranku, našu naciju i pobedim Donalda Trampa u novembru - poručila je ona.

Tramp: Istina o atentatu ako pobedim!

REPUBLIKANSKI kandidat za predsednika SAD Donald Tramp izjavio je za "Foks njuz" da je spreman da skine tajnost sa materijala istrage o pokušaju njegovog ubistva 13. jula, ako pobedi na izborima "jer tu nema šta da se krije".

- Mnogi detalji o atentatu su već poznati istražiteljima, ali neki od njih nisu dobri - kazao je Tramp. Govoreći o razgovoru sa Bajdenom posle atentata, napomenuo je da mu je američki predsednik rekao da je "imao sreće što je okrenuo glavu udesno". Na pitanje da li veruje da se u situaciji sa Bajdenom može govoriti o državnom udaru, Tramp je odgovorio: "U neku ruku, da". Osvrnuo se i na svog potpredsedničkog kandidata Džej Di Vensa.

- Među nama je uvek bila dobra hemija. U početku nije bio za mene, ali nije me ni poznavao. A onda, kada smo se upoznali, svideo sam mu se, verovatno više nego iko drugi. Između nas se automatski dogodila hemija - naveo je Tramp.

Govoreći pred kolegama u sedištu svoje kampanje u Vilmingtonu, u Delaveru, Harisova je iskoristila priliku i da kritikuje lidera republikanaca.

- Poznajem tip Donalda Trampa. On želi da vrati našu zemlju u vreme u kom mnogi od nas nisu imali punu slobodu i jednaka prava. Verujem u budućnost koja jača našu demokratiju, štiti slobodu reproduktivnog zdravlja i obezbeđuje svakoj osobi da krene napred - istakla je Harisova.

U međuvremenu, predsednik Bajden juče se posle nekoliko dana provedenih u izolaciji u svom domu u Delaveru vratio u Belu kuću dužnostima posle lečenja od virusa korona. Njegov lekar Kevin O'Konor rekao je da je predsednik završio terapiju lekom "pakslovid" i da su simptomi kovida 19 "skoro u potpunosti nestali". Bajden je ponovo podržao svoju zamenicu, istakavši da je "najbolja".

- Obećavam da ću u potpunosti ostati angažovan u kampanji... Pomogla si mi da dobijem ovu nominaciju, a sada idi i pobedi u kampanji - poručio je on.

Dve ankete sprovedene pošto je Bajden povukao kandidaturu pokazale su da bi Harisova, ukoliko bude izbrana za demokratskog kandidata, izgubila od Trampa. Od ispitanika iz prve ankete 51 odsto je reklo da bi glasalo za Trampa ako bi izbori bili danas održani, dok je 43 odsto svoj glas dalo Harisovoj, dok je šest odsto neodlučno. Prema podacima drugog istraživanja, Trampu je poverenje ukazalo 47 odsto ispitanika, a Harisovoj 45 odsto.

Donald nudio Kenediju funkciju

NEZAVISNI kandidat na američkim predsedničkim izborima Robert F. Kenedi Mlađi razgovarao je Trampom o prihvatanju položaja u drugoj Trampovoj administraciji u zamenu za podršku na izborima, izvestio je "Vašington post". Kenediju Mlađem je ponuđeno da preuzme visoku funkciju u vezi sa zdravstvenim i medicinskim pitanjima ako Tramp pobedi na izborima u novembru. Razgovori koji su počeli nekoliko sati posle atentata na Trampa 13. jula nisu rezultirali dogovorom zbog zabrinutosti u okruženju bivšeg predsednika da bi obećanje funkcije u zamenu za političku podršku dovelo do komplikacija. Kenedi Mlađi je potvrdio da je razgovarao sa Trampom, ali nije izneo detalje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde