REALNA OPASNOST OD RAZORNE REGIONALNE ESKALACIJE Grundberg - Jemenski Huti sve veća pretnja po pomorski saobraćaj

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 07. 2024. u 17:52

NEDAVNI incidenti u Crvenom moru i okolnim vodama ukazuju da jemenski Huti predstavljaju sve veću pretnju po međunarodni pomorski saobraćaj, rekao je danas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija Hans Grundberg, specijalni izaslanik UN za Jemen.

РЕАЛНА ОПАСНОСТ ОД РАЗОРНЕ РЕГИОНАЛНЕ ЕСКАЛАЦИЈЕ Грундберг - Јеменски Хути све већа претња по поморски саобраћај

Foto: Tanjug/AP

Podnoseći izveštaj o situaciji u Jemenu, Grundberg je upozorio na realnu opasnost od razorne regionalne eskalacije neprijateljstava nakon novih napada Huta na komercijalni saobraćaj i prvih izraelskih vazdušnih udara na Jemen kao odgovor na vazdušne napade koje su jemenski pobunjenici izvšili na Izrael, prenosi Rojters.

-Duboko sam zgrožen neprekidnim napadima na komercijalne brodove u Crvenom moru i okolnim vodama. Nedavni događaji ukazuju da jemenski Huti predstavljaju sve veću pretnju po međunarodni pomorski saobraćaj, rekao je Grundberg.

On je podsetio da su zbog napada jemenskih pobunjenika ginuli ljudi, da su potopljeni ili oštećeni komercijalni brodovi što je ugrozilo trgovinu, kao i da Huti još drže posadu teretnog broda "Galaksi Lider" koji su oteli u novembru.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija nastavljaju sa vazdušnim napadima na vojne ciljeve u delovima Jemena koji su pod kontrolom Huta, podsetio je Grundberg.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde