TREĆU NOĆ ZA REDOM UDARI PO KRIMU: VSU pokušava iscrpi rusku PVO da bi napali sa raketama ATACMS ili SCALP? (MAPA)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 07. 2024. u 18:20

UKRAJINSKE formacije treću noć zaredom napale su bespilotne letelice ruske teritorije u regionu Crnog mora. Ovoga puta udar je zahvatio Sevastopolj i zapadni deo Krima.

ТРЕЋУ НОЋ ЗА РЕДОМ УДАРИ ПО КРИМУ: ВСУ покушава исцрпи руску ПВО да би напали са ракетама АТАЦМС или СЦАЛП? (МАПА)

Foto: ssb.gov.tr


Prvi talas dronova oborili su na prilazu obali Krima posade PVO raketnog sistema Pancir 31. divizije i lovci Su-30SM mornaričke avijacije Ruske mornarice.

Drugi talas usledio je skoro odmah nakon prvog, ali je i on uglavnom uništen preko mora. Samo dve bespilotne letelice uspele su da se probiju do Sevastopolja, gde je jedan potisnut elektronskim ratovanjem, a drugi je oborila streljačka grupa.

Kao rezultat toga, ostaci dronova sleteli su na privatnu kuću u SNT na Fiolentu, kao i u blizini Monastirskog autoputa. Nije zabeležena ozbiljna šteta, a povređenih nije bilo.

Napadi dronova su već postali uobičajeni na jugu Rusije. Gotovo svake noći VSU koristi dronove na ovaj ili onaj način, bilo za napade iz vazduha ili sa mora korišćenjem BEC-a.

Ilustracija telegram rybar

Ozbiljna šteta je izbegnuta zahvaljujući PVO, elektronskom ratovanju, Vazdušno-kosmičkim snagama i jedinicama ruske mornarice, ali se broj napada ne smanjuje, što je opasno sa stanovišta potrošnje protivvazdušnih raketa i preopterećenja PVO.

Još veću zabrinutost izaziva činjenica da ukrajinske oružane snage već duže vreme ne koriste raketno oružje za napade na Krim – to se po pravilu dešava posle ovako redovnih naleta.

Ovako duga pauza može ukazivati na nameru neprijatelja da akumulira dovoljnu količinu oružja za masovniji napad, uključujući i Krimski most.

(Ribar)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?