SITUACIJA PRED PUCANJEM: Izrael ulazi u novi rat, Netanjahu hitno odlazi u Vašington!

Novosti online

23. 07. 2024. u 19:13

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu dolazi u posetu Vašingtonu prvi put od početka sukoba u Gazi u novembru 2023. godine i u jeku možda istorijskih turbulencija i preokreta na tamošnjoj političkoj sceni – "izlaska" predsednika Džo Bajdena iz predsedničke trke.

СИТУАЦИЈА ПРЕД ПУЦАЊЕМ: Израел улази у нови рат, Нетанјаху хитно одлази у Вашингтон!

Foto: Tanjug/AP/ilustracija

Planira da se sretne sa njim, ali će sticajem okolnosti, čini se, biti i prvi strani državnik koji će u novoj ulozi "promovisati" potpredsednicu Kamalu Haris – najverovatnije kandidata Demokratske stranke za predsednika SAD, jer je najavljen i njihov sastanak. Sastaće se i razgovarati sa njom odvojeno od Bajdena.

- Putujem u Vašington u veoma važnu posetu u delikatno vreme, u vreme kada je Izrael u ratu na sedam frontova i kada postoji značajna politička neizvesnost u SAD - rekao je Benjamin Netanjahu.

A Tajms of Izrael navodi da Netanjahu stiže u Vašington "usred američke političke oluje" – zbog nedavnog atentata na Donalda Trampa i povlačenja Džo Bajdena iz dalje izborne trke.

Premijer Netanjahu ugovorio je posetu pre nego što su se desile velike promene na političkoj sceni SAD, a pretpostavlja se da će se sastati i sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom, sa kojim je „veoma dobro” sarađivao tokom svog prvog mandata i koji je, kako je navedeno od strane nekih analitičara, mnogo prihvatljiviji Netanjahuu i radikalno desnim partijama u izraelskoj vladi nego pomirljivi Džo Bajden, odnosno demokratski kandidat.

Foto: Profimedia

Kako je za Glas Amerike rekao Džonatan Rinhold, politikolog sa izraelskog Univerziteta Bar-Ilan , „nema sumnje“ za koga premijer Netanjahu navija na izborima. Izraelski politikolog Nimrod Goren smatra da "želi da demantuje da između njega i Trampa postoje nesuglasice", a izraelski mediji navode da premijer Netanjahu želi da se "osigura" u slučaju promene u Beloj kući.

Ali sada je u njegovom interesu da sazna kako će se Kamala Haris postaviti po pitanju situacije u pojasu Gaze, jer se pretpostavlja da bi sukob na Bliskom istoku mogao da bude jedan od njenih glavnih spoljnopolitičkih aduta u predizbornoj kampanji.

Premijer Netanjahu je po dolasku u Vašington izjavio da mu je važno da „ojača dvopartijsku” podršku Izraelu, odnosno da se demokratska i republikanska politika ne razlikuju preterano u odnosu na Izrael, posebno kada je reč o trenutnoj situaciji u pojasu Gaze.

Poseta izraelskog premijera dolazi u trenutku kada je oslabio intenzitet borbe sa radikalnom terorističkom grupom Hamas u Pojasu Gaze, koja traje od oktobra 2023. godine, a ID još uvek ne može da završi ofanzivu u Rafi. Izgledi za primirje, o kojima SAD već mesecima pokušavaju da pregovaraju sa vodećim arapskim državama, sve su slabiji.

Foto Tanjug/AP

Podsetimo, sredinom jula predsednik Bajden je rekao da se pojavljuju "obrisi sporazuma" o prekidu vatre i oslobađanju izraelskih talaca u rukama Hamasa (u principu, obe strane su se složile), ali još uvek nema dogovor. 

Sada su se na jugu Libana ponovo razbuktale borbe sa proiranskom terorističkom grupom Hezbolah, a i u tom pravcu preti nova eskalacija. Mnogi analitičari navode da bi to moglo da preraste u novi rat koji bi dodatno zakomplikovao situaciju na Bliskom istoku.

Dok Netanjahu pokušava da upravlja novim vašingtonskim igrama, pazeći da ostane "u dobrim odnosima" sa svima, izraelska vojska je naredila da se neki civili evakuišu iz humanitarne zone u južnom pojasu Gaze. Izrael je već nekoliko puta granatirao to područje pripremajući se za kopnenu akciju koja se sada očekuje. Hamasovo Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u ovim vazdušnim napadima ubijeno oko 90 palestinskih civila.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde