REZERVISTA PATIO OD HALUCINACIJA, UBIO 18 LJUDI: Oficiri vojske SAD kažnjeni zbog propusta

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 07. 2024. u 20:12

TRI oficira američke vojske kažnjena su zbog nepoštovanja procedure u slučaju vojnog rezerviste Roberta Karda, koji je prošle godine u državi Mejn ubio 18 ljudi pre nego što je sebi oduzeo život, navodi se u vojnoj istrazi objavljenoj danas.

РЕЗЕРВИСТА ПАТИО ОД ХАЛУЦИНАЦИЈА, УБИО 18 ЉУДИ: Официри војске САД кажњени због пропуста

Foto Tanjug/AP

U istrazi se navodi da se mentalno zdravlje rezerviste pogoršalo nekoliko meseci pre pucnjave, a da je patio i od halucinacija, prenosi Rojters.

Kako se navodi, porodica Roberta Karda kontaktirala kancelariju šerifa pet meseci ranije kako bi prijavila zabrinutost u vezi sa njegovim mentalnim zdravljem i pristupa najmanje 10 komada oružja.

Vojna istraga je otkrila da je došlo do brojnih propusta u komunikaciji između vojnih i civilnih bolnica, uključujući i Kardov lancac komandovanja u vojsci.

-Ovi propusti u komunikaciji uticali su na kontinuitet brige narednika 1. klase Karda, navodi se u istrazi.

Dodaje se da administrativna akcija protiv trojice pripadnika vojske SAD "može efektivno da spreči dalje vojno napredovanje ovih oficira“.

Istraga je istakla da je Kard početkom 2023. patio od halucinacija i da je mu je u julu naređena procena ponašanja u vojnoj bolnici.

Nakon što je prebačen u civilnu bolnicu Četiri vetra u Njujorku, Kard je pušten posle 19 dana, delom zbog toga što je otkazana sudska rasprava koja bi omogućila da Kard bude smešten u tu ustanovu protiv volje.

U istrazi je napomenuto da je Kard u avgustu i septembru često pričao o svom oružju i lokacijama na kojima bi mogao da puca, a jednom prilikom je nasrnuo na najboljeg prijatelja.

Vojska je saopštila da se deo mozga Roberta Karda nalazi u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Volter Rid radi ispitivanja.

U svedočenju pred nezavisnom komisijom u januaru, zvaničnici su branili svoj odgovor na znake upozorenja o mentalnom zdravlju vojnika, rekavši da su njihove mogućnosti ograničene s obzirom na to da Kard nije počinio nikakav zločin, objavili su tada lokalni mediji.

U pucnjavi 25. oktobra u baru u gradu Luiston ubijeno je 18 ljudi, a 13 je ranjeno, što je najsmrtonosnija pucnjava u istoriji države Mejn.

Kard, specijalista za snabdevanje naftom koji je bio raspoređen u rezervnu jedinicu vojske u obližnjem gradu Sako, pronađen je mrtav dva dana kasnije od prostrelne rane koju je sam sebi naneo u fabrici za reciklažu u kojoj je nekada radio.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?