BUDIMPEŠTA UZVRAĆA UDARAC EU: Mađarska zapretila blokadom 6,5 milijardi evra zbog Ukrajine

Novosti online

23. 07. 2024. u 21:46

MAĐARSKA će blokirati sredstva Evropske unije za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale municiju, dokle god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

БУДИМПЕШТА УЗВРАЋА УДАРАЦ ЕУ: Мађарска запретила блокадом 6,5 милијарди евра због Украјине

Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein, File

- Jasno sam stavio do znanja da, dokle god Ukrajina ne reši ovo pitanje, svi treba da zaborave na isplatu 6,5 milijardi evra Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) kao kompenzaciju za pošiljke oružja -  rekao je Sijarto za televiziju ATV.

On je ocenio da je Evropska komisija sada u teškoj situaciji, jer Ukrajina, kako je rekao, krši sporazum koji je prethodno zaključila sa Evropskom unijom.

- Dakle, sada bi trebalo da bude jasno da li je Evropska komisija sposobna da zastupa evropske interese, interese evropskih zemalja, posebno u ovako kritičnoj stvari, a to je sigurnost snabdevanja energijom - istakao je Sijarto.

On je objasnio da u sporazumu o pridruživanju između Evropske unije i Ukrajine stoji da Ukrajina ne može ni u celini ni delimično da prekida tranzit energenata preko Ukrajine u zemlje članice EU. 

- Sada je situacija da je snabdevanje energijom dve zemlje članice Evropske unije, Mađarske i Slovačke, takođe ugroženo od Ukrajinaca, jer 33 odsto našeg uvoza sirove nafte, a otprilike 40-45 odsto slovačke sirove nafte dolazi iz Lukoila, iz Rusije, preko Ukrajine- rekao je Sijarto.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ranije danas Interfaks je preneo da Lukoil tokom jula nije isporučivao naftu preko Ukrajine u Slovačku i Mađarsku pošto je prethodno Kijev stavio Lukoil na novu listu sankcija.

Briselski Politiko je prethodno pisao da se Mađarska suočava sa energetskom krizom zbog ograničenja tranzita nafte.

Sijarto je naveo da je trenutno situacija stabilizovana uz pomoć "privremenih rešenja", ali dodao da je dugoročno nemoguće obezbediti sigurnost snabdevanja naftom Mađarske i Slovačke bez nafte firme Lukoil.

BONUS VIDEO: VELIKA INVESTICIJA IZ MAĐARSKE: Vučić i Sijarto položili kamen temeljac za fabriku UBM grupacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?