ŠPANAC OSUĐEN NA 18 GODINA ZATVORA: Slao eksplozivne naprave državnim zvaničnicima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 07. 2024. u 22:10

VRHOVNI sud Španije osudio je na 18 godina zatvora Pompea Gonzalesa Paskvala (74), koji je 2022. slao pošiljke sa eksplozivom državnim institucijama i ambasadama.

ШПАНАЦ ОСУЂЕН НА 18 ГОДИНА ЗАТВОРА: Слао експлозивне направе државним званичницима

Foto: Free Images Pixabay

Sud je proglasio krivim bivšeg državnog službenika i osudio ga na 10 godina zatvora zbog terorizma i još osam godina za proizvodnju eksplozivnih naprava u terorističke svrhe, preneo je Rojters.

Utvrđeno je da je Gonzales Paskval krajem 2022. godine poslao šest paketa sa improvizovanim eksplozivom premijeru Španije Pedru Sančezu, ministarki odbrane Margariti Robles, kao i ambasadama Ukrajine i SAD u Madridu, vazduhoplovnoj bazi i kompaniji koja proizvodi oružje.

Prilikom eksplozije jednog od paketa povređen je radnik službe bezbednosti ukrajinskog diplomatskog predstavništva, međutim, većina opasnih pošiljki je neutralisana.

Gonzales Paskval je uhapšen u januaru 2023. godine, a u aprilu sudija ga je pustio uz kauciju, navodeći starost optuženog i nedostatak krivičnog dosijea.

-Gonzales Paskval je delovao sa ciljem da izazove veliki poremećaj u španskom društvu kako bi izvršio pritisak na vlade Španije i Sjedinjenih Američkih Država, druge institucije u Španiji, da prekinu podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije, navodi se u sudskoj odluci

Španac takođe mora da plati i 1.500 evra odštete Mikoli Veličku, povređenom službeniku ukrajinske ambasade.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?