NEMAČKA: Vladajuće stranke žele bolju zaštitu Ustava od uticaja ekstremista

Novosti online

23. 07. 2024. u 22:50

GLAVNE političke stranke u Nemačkoj su se obavezale da će bolje zaštititi Ustavni sud od političkog uticaja ekstremističkih stranaka poput desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

НЕМАЧКА: Владајуће странке желе бољу заштиту Устава од утицаја екстремиста

Tanjug


Zahvaljujući podršci konzervativne opozicije, vladajuće nemačke stranke Socijaldemokratska partija, Zeleni i liberalna Stranka slobodnih demokrata, obezbedile su u Bundestagu potrebnu podršku da se u Ustav unesu pravila kojima se reguliše rad nemačkog Ustavnog suda, prenosi portal Politiko.
Kada pravila postanu zvanična, svaka buduća promena Ustava zahtevaće dvotrećinsku podršku zakonodavaca umesto jednostavne većine, kao što je trenutno slučaj.

- Danas je dobar dan za ustavni poredak i demokratsku kulturu u našoj zemlji - rekao je nemački ministar pravde Marko Bušman u razgovoru sa novinarima u Berlinu i dodao da urušavanje demokratije u Poljskoj i u Mađarskoj, zajedno sa debatom o pravosudnoj reformi u Izraelu, pokazuju kako sudovi treba da budu zaštićeni od vlada koje nisu spremne da prihvate njihove odluke.

Ovaj dogovor ilustruje rastuću zabrinutost među mnogim Nemcima zbog porasta popularnosti ekstremno-desničarske stranke AfD-a, koja je sticala sve veću popularnost dok je postajala radikalnija.

Ta ekstremno-desničarska stranka trenutno zauzima drugo mesto na nacionalnom nivou, ali je na vodećoj poziciji u mnogim regionima bivše Istočne Nemačke gde će u septembru biti održani izbori.

BONUS VIDEO: SEVNULA ISTINA I  NA N1: Nemačka kopa litijum i tek će da ga kopa na veliko!

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?