PRADEDA KAMALE HARIS IMAO 120 ROBOVA: Britanski istoričar otkrio skrivane detalje iz porodične istorije potpredsednice SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 07. 2024. u 23:33

AMERIČKA potpredsednica i mogući kandidat demokrata za predsednika SAD-a, Kamala Haris, potiče iz porodice vlasnika više od 120 robova koji su držali plantažu na Jamajci i borili se protiv ukidanja ropstva, tvrdi britanski istoričar Stiven Mekreken.

ПРАДЕДА КАМАЛЕ ХАРИС ИМАО 120 РОБОВА: Британски историчар открио скриване детаље из породичне историје потпредседнице САД

Foto: AP Photo/Alex Brandon

Kamala je indijskog i afro-jamajčanskog porekla po majčinoj strani, majka joj se zvala Šjamale Gopalan, dok joj je otac Donald Haris sa Jamajke.

Inače, Donald Haris, koji je bio akademik na Univerzitetu Stenford, rođen je u Brauns Taunu, nazvanom po ozloglašenom robovlasniku Hamiltonu Braunu, za koga se veruje da je Kamalin pra-pra-pra-pradeda.

U članku koji je objavio "Jamaika Gloub" 2019. godine, Kamalin otac Donald Haris je napisao: "Moji koreni sežu do moje bake po ocu, Kriši (Kristijana Braun), koja je potomak Hamiltona Brauna poznatog robovlasnika i osnivač Braunovog grada na Jamajci".

Istoričar Stiven Mekreken iz Severne Irske rekao je danas da je Braun bio "ozloglašeni" robovlasnik i "neprijatna osoba", koji je rođen u Antrimu, ali se kasnije preselio na Jamajku.

Prema istoričarima, Braun je čak otputovao u London da protestuje protiv ukidanja ropstva, a zatim je skrenuo usmerio na irske migrante kada mu više nije bilo dozvoljeno da porobi Afrikance, rekao je istoričar Mekreken za "Belfast telegraf".

Ovaj stručnjak je istraživao Kamaline britanske korene nakon što je otkriveno da ima poreklo od Antrima preko Hamiltona Brauna.

- Hamilton je rođen u Antrimu, severno od Balimonija, pre nego što se kao tinejdžer preselio na Jamajku. Tamo je postao kladioničar, a potom plantažer, a samim tim i robovlasnik. Njegov nadgrobni spomenik nalazi se u Sent En na Jamajci, gde je njegovo rodno mesto navedeno kao Antrim. Imao je brojne robove. Vodio je migrante iz Irske na Jamajku na posao nakon što je ropstvo ukinuto. Postoji citat o njemu da je “od migranata napravio robove", rekao je Stiven Mekreken.

U 2019. je objavljeno da je Braun posedovao najmanje 121 roba.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde