FRANCUSKA DOBIJA ŽENU PREMIJERA? Levičarska koalicija predložila Lusi Kastet za premijerku

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 07. 2024. u 00:11

FRANCUSKA levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) predložila je direktorku finansija i javnih nabavki Pariza Lusi Kastet za premijerku Francuske, preneo je Figaro.

ФРАНЦУСКА ДОБИЈА ЖЕНУ ПРЕМИЈЕРА? Левичарска коалиција предложила Луси Кастет за премијерку

Foto Tanjug/AP/Aurelien Morissard

Kako se navodi, NFP je prethodno odustao da kandidati za premijersku funkciju budu lider Nepokorene Francuske Žan Lik Melanšon i liderka Ponovnog ujedinjenja (Reunion) Iget Belo.

Politko navodi da nema mnogo sličnosti između Kastet i predsednika Francuske Emanuela Makrona, uprkos tome što su oboje završili renomiranu Nacionalnu školu za administraciju, pošto se Kastet tokom karijere borila da francuske javne službe ne ostanu bez stabilnih finansijskih sredstava.

Levičarska koalicija, uprkos dobrom rezultatu ostvarenom na parlamentarnim izborima početkom meseca, nije dobila predsednika skupštine, nakon što je na tu poziciju izabrana dosadašnja predsednica parlamenta Jael Bron-Pive.

Ona je sa osvojenih 220 glasova pobedila člana Komunističke partije Andrea Šasenja, koji je osvojio 207 glasova, u trci koja je zahtevala tri kruga glasanja.

Makron je ranije izjavio da će novog premijera imenovati nakon završetka Olimpijskih igara u Parizu, kao i da će tada sastaviti novu vladu.

On je odbio da komentariše da li će novi premijer biti neko iz pobedničke levičarske koalicije, a Melanšon ga je optužio da odbija da prizna rezultate izbora.

-Predsednik odbija da prizna rezultate izbora i želi da nas nasilno natera da prihvatimo njegov novi Republikanski front i da odustanemo od našeg programa kako bismo sklopili savez sa njim. To nije opcija. Poštujte glasove Francuza. Makron mora da se podredi ili da podnese ostavku, objavio je na svom X nalogu Melanšon.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde