KIJEV: Spremni smo za pregovore sa Rusijom

Novosti online

24. 07. 2024. u 09:39

UKRAJINSKA strana je spremna da vodi pregovore sa Rusijom, saopštio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba na sastanku sa šefom kineske diplomatije u Guangdžouu.

КИЈЕВ: Спремни смо за преговоре са Русијом

Foto: Profimedia

- Ukrajinska strana želi i spremna je da vodi dijalog i pregovore sa ruskom stranom. Naravno, pregovori treba da budu racionalni i da imaju praktičan značaj. Takođe, treba da budu usmereni na postizanje pravednog i trajnog mira - rekao je Kuleba, prenela je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je, sa svoje strane, poručio da bi ukrajinski sukob trebalo da se rešava za pregovaračkim stolom.

- Kijev smatra da rešavanje svih sukoba treba da se odvija za pregovaračkim stolom, a da rešavanje svih sporova treba da se postigne političkim kanalima - istakao je on.

Takođe je napomenuo da ukrajinska kriza traje već tri godine, te da se povećava rizik od širenja sukoba. Vang Ji je naglasio da je Kina uvek bila čvrsto posvećena promovisanju rešavanja konflikta političkim putem.

- Nedavno su Rusija i Ukrajina u različitoj meri izrazile spremnost za pregovore. Iako još nisu sazreli uslovi i mogućnosti za to, mi podržavamo sve napore koji će doprineti miru. Spremni smo da nastavimo da igramo konstruktivnu ulogu u cilju prekida vatre i obnavljanja pregovora - poručio je kineski ministar.

On je dodao da Kina obraća pažnju i na humanitarnu situaciju u Ukrajini i da će nastaviti da pruža humanitarnu i materijalnu pomoć toj zemlji.

Predstavnici kijevskog režima su poslednjih dana više puta iskazivali spremnost za pregovore sa Moskvom. Vladimir Zelenski je prošle nedelje rekao da su mogući mirovni pregovori sa Rusijom, uključujući i sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom.

Kako je istakla portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, takva retorika Zelenskog je povezana sa izbornim ciklusima u Sjedinjenim Američkim Državama.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

MODERAN IZGLED NOVOG TERMINALA: Aerodrom u Nišu dobio još jednu zgradu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde