ZBOG ORBANA PRESELILI I SASTANAK: Zategnuti odnosi između Brisela i predsedavajuće EU, Budimpešte, zbog "neposlušnosti"

Oduzimanje Mađarskoj "Gimnih formule" još jedan je u nizu pokazatelja oštre zategnutosti između Budimpešte i Brisela. Razlog je ovoga puta Orbanov nedavni odlazak u Moskvu.

ЗБОГ ОРБАНА ПРЕСЕЛИЛИ И САСТАНАК: Затегнути односи између Брисела и председавајуће ЕУ, Будимпеште, због непослушности

Foto: Profimedia

Neformalni sastanak šefova država ili vlada zemalja članica EU koji je dobio ime po dvorcu u nemačkom gradu Erftštatu u saveznoj državni Severna Rajna Vestfalija, zamišljen je kao polugodišnja razmena mišljenja o pravcima u kretanju politike EU, na teritoriji zemlje koja preuzima predsedavanje. Imajući u vidu da Mađarska od početka meseca predsedava EU, trebalo je da bude održan krajem avgusta u gradu na Dunavu.

Nedavna poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji, kao i put u Kinu koji je usledio u cilju pronalaženja mirovnog rešenja za ukrajinski sukob, naljutio je, međutim, evropske saveznike, do te mere da je odlazeći šef evropske diplomatije Đozep Borelj, koji i dalje obavlja tehnički deo ovog posla do formiranja nove Evropske komisije, "preselio" Gimnih iz mađarske prestonice u sedište EU.

Ovi odlasci Orbana u Peking i Moskvu podudarili su se sa početkom mađarskog predsedavanja, pa su u Briselu to shvatili kao direktnu poruku koja bi i njih mogla da se tiče. Zato su se odmah ogradili od Orbanove turneje i iskritikovali je. Istovremeno ističu i da, prema ugovornim obavezama, sve članice moraju da se pridržavaju, aktivno i bez rezerve, duha lojanosti i međusobne solidarnosti.

- Tačno je da je svaka zemlja članica suverena u oblasti spoljne politike, ali kada ste član kluba, morate da poštujete ugovore. Nije to nešto što može ili ne može da se uradi, to je obaveza. Jasno je da ono što se dogodilo predstavlja izostanak lojalne saradnje – poručio je Borelj.

Selidba "Gimniha" iz Budimpešte u Brisel je dodata na već izrečenu meru da se ovaj sastanak na vrhu svede na nivo visokih službenika. Istovremeno, Budimpešti u Briselu zameraju i to što blokira isporuku vojne pomoći Kijevu.

- Agresor je Rusija, uz kršenje Povelje UN, i Ukrajina, kao žrtva, vrši svoje autonomno pravo odbrane. Nema u tome ničeg histeričnog, radi se samo o tome da se kaže istina – poručio je šef evropske diplomatije.

Bio je to na neki način i njegov odgovor na tvrdnje iz Budimpešte da se naoružavanjem Kijeva "vodi politika u korist rata".

- Jedini koji želi rat je Putin – kazao je ovaj španski političar, koji je istovremeno odbijanje Mađarske da odobri slanje finansijske pomoći Ukrajini od 6,6 milijardi evra u vojne svrhe ocenio kao "sramotno".

Zbog svega, premeštanje sastanka u "Gimnih formatu" okarakterisao je kao simbolični signal protiv kritika da EU čini "deo rata". Borelj je dodao da je žestoke kritike na račun Orbana zbog odlaska u Moskvu podržalo 25 zemalja članica, sve osim jedne. Reč je o Slovačkoj, koja ima sličan stav kao i Mađarska.

U takvim uslovima, Mađarska i Viktor Orban će predsedavati EU do Nove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!