"NIKAD NISMO ODBIJALI PREGOVORE, ALI SU BITNI DETALJI KOJE NE ZNAMO" Oglasio se Peskov o predlogu Ukrajine

Милица Шкорић
Milica Škorić

24. 07. 2024. u 12:56

PORUKA ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe iz Pekinga da je Ukrajina spremna da otpočne pregovore sa Rusijom poklapa se sa našim stavom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

НИКАД НИСМО ОДБИЈАЛИ ПРЕГОВОРЕ, АЛИ СУ БИТНИ ДЕТАЉИ КОЈЕ НЕ ЗНАМО Огласио се Песков о предлогу Украјине

Foto: Profimedia

- Na osnovu poruka iz Pekinga zaista znamo da je na sastanku sa gospodinom Vang Jiem (ministrom inostranih poslova Narodne Republike Kine) izjavljeno to - potvrdio je Peskov i dodao da je opšte poznato da "ruska strana nikada nije odbijala pregovore i da je uvek bila otvorena za pregovarački proces".

Ipak, kako je objasnio, "ovde su bitni detalji, koje mi za sada ne znamo", ruska strana će sačekati dok se situacija ne razjasni i ne bude poznato više detalja. 

Podsetimo, ukrajinski zvaničnici od nedavnog samita u Švajcarskoj izmenili su retoriku, te se u njihovim izjavama s vremena na vreme od tada mogla čuti poruka da Ukrajina želi da pregovara sa Moskvom.

Prva takva izjava došla je lično od Vladimira Zelenskog, koji je po završetku samita poručio da bi na sledećem takvom samitu trebalo da prisustvuju i ruski zvaničnici, nakon čega bi, kako je dodao, trebalo i da bude odmah postignut mir. On je tada priznao da mir nije moguće postići bez dijaloga sa Rusijom, iako je ranije, što je opšte poznato, zabranio pregovore sa Moskvom dok je na njenom čelu predsednik Vladimir Putin.

Sasvim nedavno, 21. jula, Zelenski je ponovo izjavio da postoji mogućnost za mirovne pregovore sa predstavnicima Rusije, čak i ako bi to značilo da će morati da pregovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Najnovija slična izjava došla je od šefa ukrajinske diplomatije Dmitrija Kulebe. On je u Kini izjavio da je Kijev spreman da "vodi dijalog i pregovore sa ruskom stranom".

BONUS VIDEO: RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE - Pogledajte Su 25 u akciji

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!