"SPREMAN SAM DA SARAĐUJEM": Sančez pristao da pismeno svedoči u slučaju korupcije protiv njegove supruge

Tanjug

24. 07. 2024. u 13:34

ŠPANSKI premijer Pedro Sančez danas je pristao da pismeno svedoči u slučaju o navodnoj korupciji i trgovini uticajem protiv njegove supruge Begonje Gomez, nakon što je u ponedeljak saopšteno da će istražni sudija Huan Karlos Pejnado 30. jula otići u Palatu Monkloa, zvaničnu rezidenciju španskog premijera.

СПРЕМАН САМ ДА САРАЂУЈЕМ: Санчез пристао да писмено сведочи у случају корупције против његове супруге

Foto: Tanjug/AP photo

U pismu upućenom madridskom sudu, u koje je agencija Efe imala uvid, Sančez ističe da je u ponedeljk preko medija saznao za nalog sudije kojim je pozvan da svedoči.

Premijer navodi da je spreman da ''sarađuje sa administracijom pravde, uvek u okviru striktnog poštovanja španskog Ustava i zakona koji nas sve obavezuje i to je maksimalna garancija naše vladavine prava".

On je u pismu napomenuo da je zbog njegove pozicije neophodno da svedoči u pismenoj formi.

Sančez je naveo ne sumnja da će sudija iskazati poštovanje za ustavni i pravni okvir Španije, a samim tim i za ono što je utvrđeno Zakonom o krivičnom postupku u vezi sa institucijom premijera.

Supruga španskog premijera iskoristila je prošle nedelje pravo da ne svedoči pred sudom u Madridu za navodnu korupciju i trgovinu uticajem.

Španski sud u aprilu je pokrenuo preliminarnu istragu o tome da li je Gomez počinila krivično delo trgovine uticajem i korupciju tokom obavljanja svog privatnog posla.

Sud nije izneo više detalja pošto je slučaj zapečaćen i preliminaran, samo je naveo da je usledio nakon žalbe grupe za borbu protiv korupcije "Čiste ruke", čiji lider ima veze sa krajnjom desnicom, preneo je Rojters.

Grupa je navela da je Gomez iskoristila svoj uticaj kao supruga premijera da bi navodno obezbedila sponzore za magistarski kurs na univerzitetu koji je vodila.

Nakon što su prvi put objavljene optužbe, Sančez je razmatrao da podnese ostavku, ali je posle nekoliko dana saopštio da će zadržati svoju funkciju.

BONUS VIDEO: RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!