NEVEROVATNA AKCIJA ŠPANSKE POLICIJE: U danu uhapsili 100 osoba, a istražuju još 151 zbog učešća u bankarskim prevarama

Novosti online

24. 07. 2024. u 13:47

ŠPANSKA Civilna garda danas je uhapsila 100 osoba, a istražuje još 151, starih između 18 i 25 godina, zbog navodnog učešća u nacionalnoj šemi bankarskih prevara.

НЕВЕРОВАТНА АКЦИЈА ШПАНСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: У дану ухапсили 100 особа, а истражују још 151 због учешћа у банкарским преварама

Foto: Printskrin

 U pokrajini Malaga, gde se vodi istraga, od 323 osobe zaplenjeno je 1,2 miliona evra, a veruje se da je količina novca stečena prevarom veća, prenosi Pais.

Policija je otpočela istragu 2022, kada je nekoliko osoba prijavilo da su prevareni preko linkova za koje su smatrali da vode do veb-stranice njihovih banki.

Vremenom je broj pritužbi nastavio da raste, a policija je otkrila da je u pitanju isti link.

Policija je kroz istragu otkrila da je u pitanju organizacija koju većinski sačinjavaju osobe od 18 do 25 godina starosti, a da kriminalna mreža ima strukturu sačinjenu od specijalizovanog osoblja koje se bavilo svakim delom procesa.

To je uključivalo ''mule'' koje su primale prve transfere i osobe koje su prale novac na stranim računima ili ulagale u kriptovalute.

Bilo je i regrutovaca saradnika i rukovodilaca operacija, kao i malo njih sa IT znanjem.

Tokom istrage, Civilna garda je identifikovala 422 osobe umešane u prevaru.

Kriminalci su se prvo klijentima banaka lažno predstavljali kao službenici, a zatim su slali SMS sa linkom ka lažnoj veb-stranici.

Nekoliko sati ili dana kasnije, ti isti klijenti su primili poziv sa broja telefona koji je modifikovan tako da izgleda kao bankovni.

Na drugom kraju linije nalazio se navodni službenik koji je zvao da reši nepostojeći bezbednosni problem i, nakon što je zadobio njihovo poverenje, kriminalac bi zatražio verifikacione kodove.

Ti kodovi su korišcćeni za vršenje transfera novca bez znanja korisnika.

Hapšenja su izvšena širom Španije, a uhapšeni se optuženi za krivična dela pripadnost kriminalnoj organizaciji, prevara i pranje novca.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE: Pogledajte Su 25 u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZORANA ARUNOVIĆ NIKADA EMOTIVNIJA Olimpijska šampionka u suzama: Mi smo Srbija, zemlja olimpijskog šampiona (FOTO/VIDEO)