SIJARTO PORUČIO ČLANICAMA EU: Zaboravite na milijarde Ukrajini

I. Stanojević

24. 07. 2024. u 16:52

MAđARSKA će blokirati sredstva EU za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale municiju. To će trajati dok god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije "Lukoil" prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji.

СИЈАРТО ПОРУЧИО ЧЛАНИЦАМА ЕУ: Заборавите на милијарде Украјини

FOTO: AP/Tanjug

Ovo je juče poručio mađarski šef diplomatije Peter Sijarto, reagujući na naftni rat koji su protiv Budimpešte započeli ukrajinski lider Vladimir Zelenski i Brisel. Sijarto je prethodno najavio sudski postupak protiv Kijeva zbog kršenja dogovora o pridruživanju EU, ističući da "tranzit nafte nije političko pitanje". Dodao je da bez ruskog energenta, Mađarska nema načina da zadovolji svoje potrebe, budući da nema alternativnu varijantu snabdevanja.

- Jasno sam stavio do znanja da, dokle god Ukrajina ne reši ovo pitanje, svi treba da zaborave na isplatu 6,5 milijardi evra Evropskog instrumenta mirovne pomoći (EPF) kao kompenzaciju za pošiljke oružja - rekao je Sijarto za televiziju ATV. - Evropska komisija je sada u teškoj situaciji, jer Ukrajina krši sporazum koji je prethodno zaključila sa EU.

U situaciji rastućih tenzija, mađarsko predsedavanje Unijom do iduće godine biće teško ostvariva misija. Premijer Viktor Orban pao je u dosad neviđenu nemilost Brisela prema jednoj članici EU.

- Dakle, sad bi trebalo da bude jasno da li je Evropska komisija sposobna da zastupa interese evropskih zemalja, posebno u ovako kritičnoj stvari, a to je sigurnost snabdevanja energijom - istakao je Sijarto i objasnio da u sporazumu o pridruživanju između EU i Ukrajine stoji da Kijev ne može ni u celini, ni delimično da prekida tranzit energenata preko svoje teritorije ka članicama EU. - Sada je situacija da je snabdevanje energijom dve zemlje članice Evropske unije, Mađarske i Slovačke, takođe ugroženo od Ukrajinaca, jer 33 odsto našeg uvoza sirove nafte, a otprilike 40-45 odsto slovačke sirove nafte dolazi iz "Lukoila", iz Rusije, preko Ukrajine.

Šef mađarske diplomatije navodi da je trenutno situacija stabilizovana uz pomoć "privremenih rešenja", ali dodaje da je dugoročno nemoguće obezbediti sigurnost snabdevanja.

Bugarska je ponudila pomoć Mađarskoj u rešavanju poteškoća, nastalih pošto je Ukrajina zabranila tranzit nafte ruskog "Lukoila", objavio je juče Sijarto. Posle razgovora sa bugarskim ministrom energetike Vladimirom Malinovim, Sijarto je rekao da se čeka da Evropska komisija formuliše svoj stav i sazove konsultacije između EU i Ukrajine.

- Posle toga, očekujemo da Ukrajina ukine zabranu tranzita nafte "Lukoila" - zaključio je Sijarto i istakao da se značajan deo mađarskih snabdevanja prirodnim gasom isporučuje preko Bugarske, te da je ta zemlja među najpouzdanijima u regionu.

"Samo Tramp donosi mir"

AKO Donald Tramp u novembru osvoji novi mandat, velike su šanse da će uspostaviti mir u svetu, uključujući i Evropu, ocenio je Sijarto. On je ocenio da je rat na rusko-ukrajinskom frontu sve brutalniji i da samo spoljni akter može da dovede zaraćene strane za pregovarački sto. "Samo Tramp ima šansu za to", poručio je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!