''ZELENSKI DEFINITVNO IZGUBIO LEGITIMITET, MOSKVA OTVORENA ZA PREGOVORE'': Jasna poruka Peskova, Kijev na potezu

Novosti online

24. 07. 2024. u 20:43

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski definitivno je izgubio legitimitet, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ЗЕЛЕНСКИ ДЕФИНИТВНО ИЗГУБИО ЛЕГИТИМИТЕТ, МОСКВА ОТВОРЕНА ЗА ПРЕГОВОРЕ: Јасна порука Пескова, Кијев на потезу

Foto: EPA

- Naš predsednik je više puta govorio da je predsednik Zelenski očigledno izgubio legitimitet - rekao je Peskov tokom susreta sa učesnicima Festivala novih medija.

Kako je naveo, analiza ustava i zakona Ukrajine omogućava da se izvuče zaključak ko može biti legitimni lider ove zemlje u sadašnjim uslovima.

U ovom trenutku, naravno, to ostaje problem, kao što ostaje problem i ukaz predsednika Ukrajine koji zabranjuje vođenje pregovora sa predsednikom Putinom. To je faktor koji može značajno da zakomplikuje mirovni proces -  naglasio je portparol Kremlja, napominjući da - Rusija nikada nije odustajala od mirovnog procesa.

Peskov je istakao da je mirovni proces poželjna opcija za rešavanje sukoba u Ukrajini i podsetio da Moskva ostaje spremna za pregovore.

Peskov je naveo i da Kremlj ne zna šta stoji iza izjava ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe o spremnosti Kijeva da pregovara sa Moskvom.

- Nadamo se da ćemo u najskorije vreme dobiti neko objašnjenje“, istakao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje zašto se upravo sada Kijev vratio na pitanje o pregovorima, Peskov je ocenio da kijevskom režimu očigledno „nije lako“.

Komentarišući informaciju da bataljon „Azov“ (terorističke organizacije zabranjene u Rusiji) organizuje turneju po evropskim gradovima, Peskov je rekao da je to ružna manifestacija kijevskog režima.

- To je odvratna pojava, ružna manifestacija kijevskog režima. To verovatno još jednom potvrđuje da smo u potpunosti u pravu. Kijevski režim faktički je postao jedna od kolevki oživljavanja nacizma na evropskom kontinentu - istakao je rekao je predstavnik Kremlja.

Peskov je naveo i da Rusija mora da iskoristi sve moguće platforme da iznese svoje gledište.

- Duboko sam uveren da moramo da iskoristimo sve moguće platforme da prenesemo svoje gledište... Treba iskoristiti svaku priliku - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li vredi da se obnovi pristup Instagramu (društvena mreža u Rusiji zabranjena kao ekstremistička).

Kuleba je u sredu, u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kine Vangom Jijem, izjavio da je ukrajinska strana spremna da pregovara sa ruskom stranom. Njegove reči citirala je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning. Istovremeno, Kijev je ranije uveo zabranu pregovora na zakonodavnom nivou i ignorisao izjave Moskve o spremnosti da vodi dijalog.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE: Pogledajte Su 25 u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!