NETANIJAHU PRED OBA DOMA KONGRESA: Da bi sile civilizacije trijumfovale, Amerika i Izrael moraju biti zajedno

Tanjug

24. 07. 2024. u 21:21

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanijahu obratio se danas američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa.

НЕТАНИЈАХУ ПРЕД ОБА ДОМА КОНГРЕСА: Да би силе цивилизације тријумфовале, Америка и Израел морају бити заједно

Foto: Profimedia

- Danas se sastajemo na raskrsnici istorije. Naš svet je u nemiru. Na Bliskom istoku, iranska osovina terora suočava se sa Amerikom, Izraelom i našim arapskim prijateljima. Ovo nije sukob civilizacija. Ovo je sukob između varvarstva i civilizacije. Ovo je sukob između onih koji veličaju smrt i onih koji su posvećeni životu. Da bi sile civilizacije trijumfovale, Amerika i Izrael moraju biti zajedno - rekao je Netanijahu koji je pre govora dobio ovacije obe stranke u Kongresu, prenosi Si-Bi-Es njuz.

Netenijahu je oštro kritikovan zbog visokog broja palestinskih žrtava i suočava se sa rastućim unutrašnjim i međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Hamasom kako bi osigurao oslobađanje preostalih talaca u zamenu za privremeni prekid borbi.

Njegovi kritičari optužuju ga da produžava rat iz političkih razloga, što on poriče tvrdeći da je Izrael "aktivno angažovan u intenzivnim naporima da osigura oslobađanje preostalih talaca".

Foto: Profimedia

- Neki od tih napora upravo su u toku - rekao je Netanijahu i obećao porodicama talaca da "neće biti miran dok svi taoci ne budu kod kuće".

Uoči Netenjiahuovog obraćanja američkim kongresmenima, stotine demonstranata okupile su se u blizini američkog Kapitola da osude rat Izraela u Pojasu Gaze, a prema pisanju AP policija je bila primorana da upotrebi suzavac.

Hiljade demonstranata su uzvikivale "Slobodna, slobodna Palestina" dok su neki pokušavali da blokiraju ulice oko kongresnog zdanja uoči Netanjahuovog govora.

Policija Kapitol hila je objavila u na svom Iks nalogu da su neki demonstranti postali "nasilni" i da "nisu poslušali" naređenja da se povuku sa policijske linije.

- Upotrebićemo suzavac protiv svih koji pokušavaju da prekrše zakon - navodi se u saopštenju policija Kapitol hila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?