PRVO OBRAĆANJE BAJDENA POSLE POVLAČENJA IZ IZBORNE TRKE: "Bila je čast da služim kao vaš predsednik, ali..." (VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 07. 2024. u 07:32

AKTUELNI predsednik SAD Džozef Bajden obratio se naciji prvi put nakon što je odustao od trke za reizbor, podržao svoju potpredsednicu Kamalu Haris i istakao da "prepušta štafetu" mlađim generacijama jer smatra da je to najbolji način da ujedini američke građane.

ПРВО ОБРАЋАЊЕ БАЈДЕНА ПОСЛЕ ПОВЛАЧЕЊА ИЗ ИЗБОРНЕ ТРКЕ: Била је част да служим као ваш председник, али... (ВИДЕО)

Foto: AP Photo/Evan Vucci, Pool

U govoru koji je označio kako je rekao početak završnog poglavlja pola veka u javnoj službi, Bajden je priznao da ujedinjenje stranke zahteva žrtvovanje ličnih ambicija.

- Ja poštujem ovu kancelariju, ali više volim svoju zemlju. Bila je čast da služim kao vaš predsednik. Ali odbrana demokratije je važnija od bilo koje titule. Crpim snagu i nalazim radost u radu za američki narod - rekao je Bajden.

Iako Bajden nije spomenuo Donalda Trampa po imenu, pokušao je da napravi jasan kontrast sa bivšim predsednikom, čija ambicija ga je dovela do pobede na izborima na kojima nije pobedio pre četiri godine.

- Sjajna stvar u Americi je to što ovde kraljevi i diktatori ne vladaju. Narod radi. Istorija je u vašim rukama, ideja Amerike je u vašim rukama - poručio je Bajden.

Prema njegovim rečima, poslednjih nedelja mu je postalo jasno da mora da ujedini svoju stranku u ovom poduhvatu.

Foto: AP Photo/Evan Vucci, Pool

- Verujem da su moj dosadašnji rad na mestu predsednika, moje vođstvo u svetu, moja vizija budućnosti Amerike zaslužili drugi mandat, ali ništa ne može stati na put spasavanju naše demokratije. To uključuje i ličnu ambiciju. Dakle, odlučio sam da je najbolji način da predam baklju novoj generaciji. To je najbolji način da ujedinimo našu naciju - rekao je Bajden.

Govorio je i o potpredsednici SAD Kamali Haris koja je obezbedila dovoljnu podršku delegata da postane kandidat Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima.

- Ona je iskusna. Ona je sposobna. Ona mi je bila neverovatan partner i lider naše zemlje. Sada je izbor na vama, američkom narodu - dodao je Bajden.

Bajden je izbornu godinu nazvao jednim od onih retkih trenutaka u istoriji kada "odluke koje sada donosimo određuju sudbinu naše nacije i sveta u decenijama koje dolaze".

- Amerikanci će morati da biraju da li žele napred ili nazad, između nade i mržnje, između jedinstva i podela. Moramo da odlučimo da li još verujemo u poštenje, pristojnost, poštovanje, slobodu, pravdu i demokratiju - dodao je predsednik Amerike.

Foto: AP Photo/Evan Vucci, Pool

Ceo govor

Ceo govor trenutno predsednika SAD možete pogledati u videu koji sledi:

Šta će raditi do kraja mandata?

Bajden je rekao da će do kraja svog mandata 20. januara 2025. godine nastaviti da radi na okončanju rata u Gazi, vrati kući sve taoce i donese mir na Bliski istok, kao i da će nastaviti da okuplja koaliciju država oko NATO-a u cilju sprečavanju Rusije da zauzme Ukrajinu.

On je rekao da će jačati NATO i kako je rekao, učiniti ga moćnijim i ujedinjenijim nego u bilo kom trenutku istorije tog vojnog saveza.

Završio je obraćanje izražavajući nadu da građani SAD znaju koliko je zahvalan na privilegiji da bude njihov predsednik. Bajdenu su se u Ovalnoj sobi pri obraćanju naciji pridružili prva dama Džil Bajden i drugi članovi njegove porodice, uključujući njegovog sina Hantera Bajdena.

Predsednik SAD Džozef Bajden odlučio je da se povuče iz trke za reizbor na predstojećim predsedničkim izborima u SAD pošto mu je dijagnostikovan kovid.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: TURSKA VOJNA VEŽBA: U znak sećanja na 50 godišnjicu turske vojne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!