HLADAN TUŠ ZA IZRAELSKOG PREMIJERA: "Obraćanje Netanjahua bilo je daleko najgore od svih u istoriji Kongresa..."

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

25. 07. 2024. u 09:21

BIVŠA predsedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi kritikovala je govor izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Kongresu, nazvavši ga "najgorim" u istoriji tog tela, oštro kritikujući nedostatak napretka ka sporazumu o taocima sa Hamasom.

ХЛАДАН ТУШ ЗА ИЗРАЕЛСКОГ ПРЕМИЈЕРА: Обраћање Нетанјахуа било је далеко најгоре од свих у историји Конгреса...

Foto Tanjug/AP

- Današnje obraćanje Benjamina Netanjahua u Predstavničkom domu bilo je daleko najgore obraćanje bilo kojeg stranog lidera koji je pozvan i počašćen privilegijom da se obrati Kongresu SAD - napisala je ona na društvenoj mreži Iks nakon govora.

Bivša predsedavajuća je preskočila događaj kako bi prisustvovala razgovoru sa porodicama izraelskih talaca koje drži Hamas i onih koji su ubijeni u ratu.

- Mnogi od nas koji volimo Izrael smo proveli vreme danas slušajući izraelske građane čije su porodice stradale u jeku Hamasovog terorističkog napada i kidnapovanja 7. oktobra - nastavila je Nensi Pelosi.

Nensi Pelosi, Foto AP

Ona je dodala da "porodice traže sporazum o prekidu vatre koji će taoce vratiti kući – i nadamo se da će premijer iskoristiti svoje vreme na postizanje tog cilja".

Upečatljiva izjava jedne od najuticajnijih zvaničnica u Demokratskoj partiji ukazuje na rastuću podelu između Netanjahua i te stranke, navodi "Hil".

Demokrate su sve kritičnije prema izraelskom premijeru, uprkos ogromnoj podršci Izraelu, jer se veruju da on okleva da podrži sporazum o taocima sa Hamasom koji podržava predsednik SAD Džozef Bajden.

Otprilike polovina demokrata u Predstavničkom domu i Senatu odsustvovala je sa dugačkim govorom, u kojem je premijer umanjivao civilne žrtve u sukobu, tvrdeći da Iran podržava američke demonstrante i vređa njegove kritičare.

Netanjahu je takođe pohvalio Bajdena za njegovu podršku Izraelu i ohrabrio Kongres da udvostruči svoju vojnu i finansijsku podršku.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: MESEC IZNAD POSEJDONOVOG HRAMA: Pogledajte prizor koji ostavlja bez daha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?