DA LI JE METAK POGODIO TRAMPA? Oglasio se direktor FBI: "Uz svako poštovanje bivšem predsedniku, sumnjam"

Novosti online

25. 07. 2024. u 13:03

DIREKTOR FBI Kristofer Vrej izrazio je sumnju da je Donald Tramp pogođen metkom tokom neuspelog atentata na političkom skupu u Pensilvaniji.

ДА ЛИ ЈЕ МЕТАК ПОГОДИО ТРАМПА? Огласио се директор ФБИ: Уз свако поштовање бившем председнику, сумњам

Foto: Profimedia

- Svako poštovanje bivšem predsedniku Trampu, ali pitanje je da li je metak ili geler pogodio njegovo uvo. Sada ne znam da li je taj metak, osim što ga je pogodio, mogao da sleti negde drugde - rekao je Rej, prenosi "Dejli mejl".

Vrej se takođe osvrnuo na bezbednosne propuste koji su omogućili napadaču, koji je identifikovan kao Tomas Metju Kruks, da otvori vatru. U tom incidentu, 20-godišnji Kruks je ubio vatrogasca Korija Komperatorea (50) i ranio još dve osobe, uključujući i samog Trampa.

- Kad sam sišao s pozornice, meci su mi prolazili iznad glave i čuo sam ih, onako "zip, zip" - izjavio je kandidat za američkog predsednika, koji je kasnije viđen sa zavojem preko uha.

78-godišnji Tramp takođe se posvađao sa svojom Tajnom službom jer su oni mislili da je "gotov kad je pao" jer su "videli puno krvi" nakon što mu je metak okrznuo uho. Tada se posvađao sa svojim agentima jer im je rekao da "ne želi nosila i da će ustati".

Takođe je dodao da ga je od metka spaslo to što je u poslednjem trenutku okrenuo glavu kako bi pogledao u ekran.

- Trebalo je da budem mrtav. Najneverovatnije je to što sam se baš u tom trenutku okrenuo i taman dovoljno koliko treba. To je bila ili sreća ili je Bog upleo svoje prste - izjavio je Tramp.

Vrej je, pak, tokom svog svedočenja izjavio da je Kruks ranije istraživao atentat na bivšeg američkog predsednika Džona F. Kenedija. Nedelju dana pre napada na Trampa, Kruks je na laptopu, za koji FBI kaže da je povezan s njim, pretraživao Lija Harvija Osvalda - navodnog ubicu Kenedija u Dalasu 1963. godine.

- Analiza laptopa koji istraga povezuje s napadačem otkrila je da je 6. jula pretraživao na Guglu "koliko je daleko Osvald bio od Kenedija - rekao je Vrej u svedočenju pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma.

- To je isti dan kada se, čini se, registrovao za skup u Batleru - kazao je, dodavši da je osumnjičeni Tomas Kruks tada postao "veoma usredsređen na predsednika Trampa i njegov predizborni skup".

FBI istražuje ovu pucnjavu kao čin domaćeg terorizma, a takođe se istražuje koji je bio Kruksov motiv.

- Ne znamo motiv. To je očigledno jedno od ključnih pitanja u našoj istrazi i bilo nam je vrlo frustrirajuće što nam brojni zaključci do kojih smo došli tokom istrage nisu dali značajne tragove o njegovom motivu - rekao je Vrej, prenosi Dejli mejl.

Na saslušanju je Vrej odgovarao na razna pitanja, kao deo rutinskog nadzora FBI-ja i Ministarstva pravosuđa, a Trampu se nije svidelo kad je na pitanje o mentalnom zdravlju aktuelnog predsednika Džoa Bajdena odgovorio da lično nije primetio bilo kakav kognitivni pad na sastancima s njim. Zbog toga je Tramp odmah pozvao Vreja da podnese ostavku.

- Gledao sam današnje saslušanje u Kongresu kada je Kristoferu Vreju postavljeno pitanje da li je primetio bilo kakvu kognitivnu degeneraciju tokom svojih brojnih razgovora sa Džoom Bajdenom - napisao je Tramp društvenoj platformi koju je on i osnovao.

- Vrej bi trebao smesta da podnese ostavku u FBI-u i prestane da bude slatkorečiv prema Kongresu svaki put, jer svako može da vidi da Džo Bajden ni kognitivno ni fizički nije dobro. A ako to ne vidiš, sigurno ne možeš da vodiš FBI - osim ako ne želiš ilegalno da vodiš raciju na Mar-a-Lago. Vrej mora da da ostavku, i to SADA, zbog LAGANjA KONGRESU! - napisao je Tramp.

Inače, FBI nije bio uključen u osiguravanje bezbednosti održanog skupa i stoga je izbegao isti nivo nadzora usmeren na Tajnu službu zbog propusta koji su prethodili događaju.

Kimberli Čitl podnela je ostavku na mesto šefice američke Tajne službe nakon što su to tražili članovi obe velike stranke zbog neuspeha da se spreči pokušaj ubistva.

BONUS VIDEO: ROBERT DAVI - Beli Anđeo je spasio Trampa od atentata

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!