LAVROV POZVAO KINU: Zajedno da se suprotstave mešanju u poslove jugoistočne Azije

Novosti online

25. 07. 2024. u 15:26

RUSIJA i Kina treba zajedno da se suprotstave mešanju vanregionalnih sila u poslove jugoistočne Azije i da učine sve kako niko ne bi mogao da uništi strukture ASEAN, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa šefom kineske diplomatijem Vang Jijem na marginama događaja u okviru Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN).

ЛАВРОВ ПОЗВАО КИНУ: Заједно да се супротставе мешању у послове југоисточне Азије

Foto: Profimedia

- Druge multilateralne platforme takođe imaju važan značaj. Među njima su ASEAN i sva arhitektura orijentisana na ASEAN. Imamo isti stav – treba da učinimo sve da ne dozvolimo da se ona uništi. Danas smo o tome detaljno razgovarali na sastanku sa kolegom iz Laosa. Smatramo da je važno da nastavimo takav dijalog, da se zajednički suprotstavimo mešanju vanregionalnih sila u poslove jugoistočne Azije i da doprinesemo blagostanju i prosperitetu - rekao je Lavrov.

On je istakao da ogromni potencijali Rusije i Kine doprinose pozitivnom uticaju na razvoj ASEAN i rešavanje globalnih problema.

Lavrov je takođe kazao da je ASEAN jedan od najvažnijih elemenata pravednijeg multipolarnog svetskog poretka u nastajanju, te da je bio i ostao „jezgro“ napora u regionu koji imaju za cilj da obezbede stabilan i siguran vanblokovski razvoj Azijsko-pacifičkog regiona.

Lavrov je na sastanku čestitao kineskom kolegi na uspešnom održavanju treće plenarne sednice 20. saziva Centralnog komiteta Komunističke partije Kine.

- Realizacija zadataka sveobuhvatnog nacionalnog razvoja naših zemalja je prioritet na dnevnom redu, doprinosi razvoju strateške saradnje kojoj stalno posvećuju pažnju predsednici Rusije i Kine - dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije boravi u poseti Laosu od 25. do 27. jula. On je održao bilateralne sastanke sa kolegama iz Istočnog Timora, Indonezije, Kambodže, Bruneja, Laosa i trilateralni sastanak u formatu Rusija-Laos-Kina. Planirano je njegovo učešće na sastancima ministara spoljnih poslova u formatu Rusija-ASEAN, Istočnoazijskom samitu i Regionalnom bezbednosnom forumu ASEAN.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi