AMERIKANCI ŠALJU F-16, A RUSI CILJAJU NOVU METU: Ukrajinci u strahu da će ostati bez borbenih aviona

Милица Шкорић
Milica Škorić

25. 07. 2024. u 16:41

RASPOREĐIVANjE lovaca F-16 na aerodromu Starokonstantinov u zapadnoj Ukrajini učiniće grad važnom metom za rusku vojsku i pretnjom za lokalno stanovništvo, prenosi Interia.

АМЕРИКАНЦИ ШАЉУ Ф-16, А РУСИ ЦИЉАЈУ НОВУ МЕТУ: Украјинци у страху да ће остати без борбених авиона

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Postoji velika vojna vazduhoplovna baza pored stambenog naselja Starokonstantinov, grad je više puta postao meta ruskih vazdušnih napada. Dolazak F-16 bi samo povećao intenzitet bombardovanja - navodi se u materijalu.

Kako se u članku navodi, Ukrajina, iz očiglednih razloga, zvanično ne imenuje mesta na kojima planira da rasporedi F-16, ali novinari imaju informacije dobijene od izvora u zapadnom vojno-industrijskom kompleksu da se Starokonstantinov smatra jednim od najboljih lokacije za ove svrhe.

- Aerodrom još uvek ima betonske i delimično zatrpane hangare za avione koji datiraju iz sovjetskih vremena koji bi mogli uspešno da zaštite F-16 od vazdušnih pretnji - primećuje on.

Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da SAD i saveznici šalju lovce F-16 u Ukrajinu, koji će ovog leta stići u Kijev.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio je da SAD i njihovi NATO sateliti stvaraju rizike od direktnog oružanog sukoba sa Rusijom, što je preplavljeno katastrofalnim posledicama. Prema njegovim rečima, to što Kijev ima lovce F-16 sposobne da nose nuklearno oružje Rusija će smatrati pretnjom sa Zapada u nuklearnoj sferi.

BONUS VIDEO: RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE - Pogledajte Su 25 u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi