"VARTOLOMEJ SE NEĆE ZAUSTAVITI" Oštra reakcija ruske crkve zbog situacije na Svetoj Gori - pomenuo Ameriku i Ukrajinu

Novosti online

25. 07. 2024. u 16:48

CARIGRADSKI patrijarh Vartolomej neće oklevati da iskoristi svoje veze u američkom Stejt departmentu da preuzme kontrolu nad manastirom Esfigmen na Svetoj Gori, rekao je za Sputnjik savetnik Patrijarha moskovskog ir cele Rusije protojerej Nikolaj Balašov.

ВАРТОЛОМЕЈ СЕ НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ Оштра реакција руске цркве због ситуације на Светој Гори - поменуо Америку и Украјину

Foto Shutterstock

- Rešavanje verskih sporova proterivanjem - uobičajena je praksa carigradskog patrijarha Vartolomeja, koji nesumnjivo stoji iza namera grčke policije... Patrijarh Vartolomej će tražiti efikasnu akciju grčkih vlasti, koristeći kao polugu američku diplomatiju – treba da pokažu zahvalnost Stejt departmentu za realizaciju postavljenih zadataka u Ukrajini i na drugim mestima - rekao je protojerej.

On je podsetio da su Esfigmen već pokušavali da „očiste” pre 21 godinu, kada je manastir bio blokiran. Tada je tokom opsade život izgubio 25-godišnji monah. Međutim, bez obzira na više najava da će se sa obračunati sa monasima upotrebom sile, do sada nije pokretana takva operacija, zbog straha od gneva naroda.

Balašov je podsetio da brojni akti nasilja nad vernicima i sveštenstvom kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) od strane raskolnika nisu naišli na osudu carigradskog patrijarha.

foto: Boris Subašić

- Znamo dobro da istanbulski poglavar nijednom rečju nije osudio raskolničku organizaciju PCU (tzv. „Pravoslavna crkva Ukrajine“) koja je pod njegovom kontrolom, za bezbrojna dela nasilja tokom zauzimanja crkava kanonske Ukrajine. Nikada nije izrazio ni najmanje saosećanja prema uhapšenim i proganjanim arhijerejima, sveštenstvu i mirjanima Ukrajinske pravoslavne crkve. Čak ni prema Atosu, koji je pod njegovom jurisdikcijom. Nije ni prstom mrdnuo da oslobodi igumana Vatopedskog kada je bio zatvoren pod sumnjivim optužbama. Samo je ruska crkva stala u odbranu svetogorskog duhovnika, što je i dovelo do njegovog oslobađanja - zaključio je patrijarhov savetnik.

Ranije je stručnjak za crkvene odnose, teolog i grčki novinar Aleksandros Stefanopulos rekao za Sputnjik da su policijske snage raspoređene na Svetoj Gori u nameri da isele „staro bratstvo” iz „pobunjenog” Esfigmena, njegov iguman Metodije saopštio je da će monasi braniti manastir.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi