DIREKTOR FBI IZNEO NOVU TEORIJU: Trampa nije pogodio metak u uvo?

A.Vojinović

26. 07. 2024. u 07:11

DIREKTOR FBI Kristofer Rej, odgovarajući na pitanja kongresmena u Predstavničkom domu o poslednjim detaljima iz istrage o nedavnom pokušaju atentata na predsedničkog kandidata republikanaca Donalda Trampa na njegovom mitingu u Pensilvaniji izrazio je novu sumnju. Doveo je u pitanje dosadašnje verovanje da je bivši predsednik pogođen hicem u desno uvo.

ДИРЕКТОР ФБИ ИЗНЕО НОВУ ТЕОРИЈУ: Трампа није погодио метак у уво?

Foto: Profimedia

- Uz svako poštovanje prema bivšem predsedniku Trampu, pitanje je da li je metak, ili geler, pogodio njegovo uvo, ili ne. Ne znam da li je taj metak, osim što ga je pogodio, mogao da završi i negde drugde - izjavio je Rej.

Prvi čovek američke federalne agencije je pred Pravosudnim odborom Donjeg doma SAD izjavio i da je atentator Tomas Metju Kruks (20), nedelju dana pre pokušaja ubestva bivšeg predsednika postao vrlo fokusiran na Trampa i njegov predizborni skup u Milvokiju. On je, istovremeno, na internetu pretraživao koliko je Li Harvi Osvald, navodni ubica Džona F. Kenedija, bio udaljen od bivšeg predsednika SAD, kada je ispalio fatalni hitac u Dalasu 1963. godine.

- To je isti dan kada se, čini se, registrovao za skup u Batleru - kazao je Rej.

Obama: Kamala ne može da pobedi

BIVŠI predsednik SAD Barak Obama nije podržao predsedničku kandidaturu potpredsednice Kamale Haris, jer smatra da ona ne može da pobedi republikanskog kandidata Donalda Trampa, rekao je izvor blizak porodici američkog predsednika Džoa Bajdena. "Obama je veoma uznemiren jer zna da ona ne može da pobedi. Zna da je ona jednostavno nekompetentna. Ona ne može da upravlja nagaznim minama koje su ispred nje", rekao je izvor za "Njujork post". Izvor, takođe, ne polaže velike nade u TV debatu između Trampa i Harisove.

Tokom svedočenja direktor FBI rekao je kongresmenima i da su agenti utvrdili da je Kruksov otac kupio vatreno oružje korišćeno u pucnjavi 2013. i prodao ga svom sinu u oktobru 2023. godine. Istakao je da je istraga pokazala da je atentator imao dron koji je podigao blizu mesta skupa otprilike dva sata pre nego što je otvorio vatru, potvrdivši da su istražitelji pronašli bespilotnu letelicu u Kruksovom vozilu. Kako je naveo, FBI ima osnova da veruje da je napadač gledao video-snimke koje je bespilotna letelica prenosila kako bi izviđala područje.

Rej je rekao i da su agenti pronašli ukupno tri eksplozivne naprave - dve u Kruksovom vozilu i jednu u njegovom stanu, kao i da je atentator kod sebe imao predajnik koji bi mu omogućio da aktivira naprave, iako su prijemnici na bombama pronađenim u njegovom automobilu bili isključeni.

- Istražitelji su uspeli da pristupe Kruksovim telefonima, što je predstavljalo značajan tehnički izazov jer je koristio šifrovane aplikacije za komunikaciju. FBI, koji istražuje pucnjavu kao potencijalni čin domaćeg terorizma, još nema jasnu sliku o motivu napadača. Prevrnućemo svaki kamen. Ubica je možda preminuo, ali istraga je u toku - poručio je Rej.

Bajden predao štafetu

PREDSEDNIK SAD Džo Bajden obratio se naciji iz Ovalnog kabineta prvi put pošto je odustao od trke za reizbor. Podržao je potpredsednicu Kamalu Haris i istakao da prepušta štafetu mlađim generacijama, jer smatra da je to najbolji način da ujedini američke građane. "Poštujem ovu kancelariju, ali više volim svoju zemlju. Bila je čast da služim kao vaš predsednik. Ali, odbrana demokratije je važnija od bilo koje titule. Crpim snagu i nalazim radost u radu za američki narod", rekao je Bajden. Dodao je da će do kraja svog mandata 20. januara 2025. nastaviti da radi na okončanju rata u Gazi i da okuplja koaliciju država oko NATO u cilju sprečavanja Rusije da zauzme Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener