KRASNOPOLJ SMRT ZA AMERIČKE ABRAMSE: Pretvoren u staro gvožđe još jedan tenk Abrams M1A1 SA ukrajinskih snaga (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 07. 2024. u 18:00

RUSKA vojska uništila je još jedan glavni borbeni tenk kijevskih snaga M1A1 SA Abrams američke proizvodnje dok je napredovao severozapadno od grada Avdejevke u pravcu Donjecka.

КРАСНОПОЉ СМРТ ЗА АМЕРИЧКЕ АБРАМСЕ: Претворен у старо гвожђе још један тенк Абрамс М1А1 СА украјинских снага (ВИДЕО)

Foto telegram RVvoenkor

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama 25. jula se vidi kako je tenk, koji je već bio onesposobljen, gađan navođenom artiljerijskom granatom Krasnopolj u blizini naselja Volčje. Tenk je dobio direktan udarac sa vrha.

Ukrajina je tokom prošle godine dobila 31 Abrams iz Sjedinjenih Država. Izvori ruskih medija tvrde da je više od polovine tenkova već uništeno ili oštećeno. Svi gubici su zabeleženi u blizini Avdijevke.

Ukoliko u obzir uzmemo samo video potvrđene pogotke, ovo je najmanje 17. tenk Abrams koji su ukrajinske oružane snage izgubile u borbi, što zaista potvrđuje da Kijev sada ima manje od polovine isporučenih američkih tenkova.

Ukupna cena Abramsa može varirati, a ide čak preko 10 miliona dolara po jednom tenku kada se uključi obuka i održavanje.

Granate Krasnopolj su korišćene za gađanje nekoliko tenkova Abrams. Laserski vođena granata pogađa cilj sa vrha, najslabije tačke u oklopu bilo kog glavnog borbenog tenka.

Naoružana je visokoeksplozivnom bojevom glavom koja teži između 6,50 i 11 kilograma, u zavisnosti od verzije. Za osvetljavanje ciljeva za granate Krasnopolj koristi se laserski označivač, koji može da nosi pešadija, a može biti montiran na kopnena vozila ili instaliran na bespilotne letelice.

 

16. UNIŠTENI ABRAMS

Ukrajina je povukla sve tenkove Abrams sa fronta ranije ove godine kao rezultat prekomerne upotrebe dronova od strane ruske vojske, što je otežalo rad tenkova bez otkrivanja ili napada, pisao je Asošijeted pres. Međutim, brzo napredovanje ruske vojske kod Avdejevke primoralo je kijevske snage da prerasporede tenkove.

Nedavni izveštaj Si-En-Ena priznao je da se tenk loše pokazao u Ukrajini i otkrio da se ukrajinske snage bore ne bi li sačuvali svoje preostale Abramse operativnim.

CNN je, nakon komunikacije sa ukrajinskim tenkovskim posadama u blizini linije fronta, izvestio o problemima američkih tenkova M1A1 Abrams u zoni sukoba u Ukrajini. Kako su saznali novinari, ova vozila nemaju dovoljnu zaštitu od savremenog naoružanja.

CNN je naveo za kritičnu ranjivost američkih glavnih borbenih tenkova vrednih više od 10 miliona dolara kao slab oklop koji ne može da zaštiti posadu čak ni od napada FPV drona. Štaviše, dodaju da ako se Abrams pojavi na bojnom polju, on odmah postaje prioritetna meta za ruske snage.

Foto Tanjug/AP

Njegov oklop trenutno nije dovoljan. On ne štiti posadu. U stvarnosti, danas je to rat dronova. Dakle, sada, čim tenk izađe na bojno polje, momentalno pokušavaju da ga onesposobe, citira CNN ukrajinskog tenkistu.

Pored toga, vojska se žalila na slabu elektroniku tenka, koja strada na kiši i jakoj magli. Novinari su pronašli jednog od Abramova kako nepomično stoji ispod drveta. Kako se ispostavilo, ovaj uzorak je imao problema sa pogonom.

Bio je skoro nepokretan zbog problema sa motorom, iako je upravo isporučen iz Poljske, prenosi CNN.

Publikacija takođe ukazuje na nedostatak municije za američke tenkove. Intervjuisani ukrajinski vojnici posebno su se žalili na činjenicu da su obučeni da koriste Abrams po standardima NATO-a.

Na zapadnim poligonima su obavešteni da će tenk izaći na bojno polje nakon što avijacija i artiljerija izvedu vatrenu obuku. Međutim, na ukrajinskom pozorištu operacija takva taktika je nemoguća.

Neuspeh Abramsa u Ukrajini nije bio iznenađujući jer je tenk ranije pretrpeo ozbiljne gubitke u Iraku i Jemenu. Ipak i bez sumnje Abrams ostavlja gorak ukus u ustima, kako za SAD, tako i za režim u Kijevu, posebno uzveši u obzir način na koji je tenk najavljivan, kao oružje koje menja igru.

KM-1 155MM ARTILjERIJSKI VOĐENI SISTEM KRASNOPOLj

Artiljerijski vođeni sistem, kalibra 155 mm KM-1, Krasnopolj je projektovan za gađanje tenkova, BVPa, artiljerije, i svih vozila u pokretu (do brzine od 36 km/h) kao i nepokretnih, izloženih i zaklonjenih ciljeva, zemunica, mostova i prelaza na dometima od 3 do 20 km.

Sistem Krasnopolj mogu da koriste jedinice artiljerije i ne nameće dodatne zahteve za vatrene položaje i komandne osmatračnice, kao ni tačnost meteoroloških i geodetskih podataka.

Navođeni projektil Krasnopolj može biti ispaljen iz topova kalibra 155 mm i iz samohodnih haubica, sa otvorenih ili zaklonjenih vatrenih položaja.

Municija za samohodna artiljeriska oruđa sastoji se iz dva dela koji se pre dejstva spajaju brzom navojnom vezom.

Navođeni artiljerijski projektil Krasnopolj se može skladištiti bez održavanja i do 10 godina.

Sistem Krasnopolj je kompatibilan i sa laserskim daljnomerima ruske proizvodnje (1D22, 1D26, LTsD-3M1) ali i sa onima inostrane proizvodnje, kao što je francuski DHY307 LDR.

 

KARAKTERISTIKE

Komponente: Ganata sa K155 poluaktivnim laserski navođenim projektilom i pogonskim punjenjem

Domet vatre: min 3 km, max 20 km

Dužina projektila: 1300 mm

Težina projektila: 51,3 kg

Tip bojeve glave: HEF

Težina bojeve glave/eksplozivnog punjenja: 20,3/6,3 kg

Verovatnoća pogotka:

domet do 12 km: 0,8 – 0,9m

domet veći od 12 km: ne manji od 0,6 – 0,7m

Automatizovani sistem za upravljanje artiljerijskom vatrom Malahit (AAFCS).

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi