AMERIKA DIŽE UZBUNU NA ARKTIKU: „Stotine vojnih objekata iz sovjetske ere vraćaju se u funkciju“

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 07. 2024. u 21:00

RUSIJA je ponovo aktivirala stotine vojnih objekata iz sovjetske ere na Arktiku, dok Kina ima ambicije da izgradi „arktički put svile“, prema Nacionalnoj arktičkoj strategiji 2024, dokumentu koji je objavilo Ministarstvo odbrane SAD.

АМЕРИКА ДИЖЕ УЗБУНУ НА АРКТИКУ: „Стотине војних објеката из совјетске ере враћају се у функцију“

Foto: Tanjug/AP

Pentagonov novi dokument, Nacionalna arktička strategija 2024, upozorava da “Rusija i Kina sve više sarađuju u arktičkom regionu”, te navode da bi moglo imati “negativne posledice po regionalnu bezbednost”.

-Iako postoje mnoge oblasti neslaganja između Kine i Rusije, njihovo rastuće slaganje u regionu je zabrinjavajuće, tako da Ministarstvo odbrane nastavlja da prati ovu saradnju, navodi se u izveštaju Pentagona.

-Izolacija Rusije kao rezultat njene invazije velikih razmera na Ukrajinu učinila je da se ona sve više oslanja na Narodnu Republiku Kinu u finansiranju svoje infrastrukture za izvoz energije na Arktiku.

Više od 80% ruske proizvodnje prirodnog gasa i skoro 20% njene proizvodnje nafte dolazi sa Arktika, a Rusija se sve više okreće NR Kini da finansira ovo vađenje i kupi ove resurse, tvrde zabrinuto Amerikanci.

Takođe, Rusija je ponovo aktivirala stotine vojnih objekata preostalih iz sovjetske ere u oblasti Arktika, navodi u ovom izveštaju Pentagona.

Foto: Printscreen

 

„ARKTIČKI PUT SVILE“

Peking je privučen mineralnim resursima regiona i vidi povlačenje leda kao otvaranje novih trgovinskih puteva.

Arktički morski putevi se sve više koriste za trgovinu između glavnih ekonomija Tihog i Atlantskog okeana, pošto je globalno zagrevanje donelo duže periode povlačenja leda i otvorilo kraće brodske rute.

Kina i Rusija zajedno razvijaju nove rute jer Rusija želi nove načine za isporuku gasa i nafte Kini, a Peking traži alternativu Malačkom moreuzu, tvrdi se u dokumentu.

Zapadni stručnjaci za bezbednost tvrde da se “oslanjanje Kine na brodske puteve Indijskog okeana vidi kao strateška ranjivost za Peking, posebno u vojnom sukobu sa Tajvanom”.

Pentagon u izveštaju takođe piše da Kina želi da iskoristi prednosti „dinamike promene na Arktiku da bi imala veći uticaj i pristup tamo, koristila resurse i igrala veću ulogu u regionalnom upravljanju“.

Foto printskrin jutjub US military channel

ZAPAD NE STOJI MIRNO

SAD, Kanada i Finska će ovog meseca formirati “konzorcijum za izgradnju ledolomaca”, piše citirano izdanje. Cilj je jačanje sposobnosti tamošnjih saveznika iz NATO-a i suprotstavljanje rastućem uticaju Moskve i Pekinga.

Istovremeno, “odluka” Finske i Švedske da uđu u NATO pored svega ostalog, okuplja zapadne zemlje oko Arktika i predstavlja nove mogućnosti za saradnju (naravno misli se na SAD).

Foto AP

SAD su identifikovale tri glavne linije prema kojima će se odvijati njihva delovanja u regionu:

-povećanje sposobnosti za snažno prisustvo na Arktiku – komunikacije, nadzor i izviđanje;

-saradnja sa partnerima i saveznicima radi povećanja interoperabilnosti u arktičkom regionu;

-povećanje prisustva u regionu kroz vojne vežbe;

Zapad ne da ne stoji mirno, već se uveliko pripremaju za “osvajanje Arktika”, svedoče vojne vežbe koje održavaju već duži niz godina.

Raniji manevri NATO-a u arktičkim uslovima bili su Anchor Express, Northern Express, Atlas Express i Winter Express. Tokom 2023. je na prostorima Norveške održana i redovna domaća vežba Joint Viking u kojoj su takođe učestvovali NATO saveznici, a koja je trajala znatno duže nego što je to uobičajeno.

Ove 2024. godine, održana je vežba Nordic Response 2024 kao deo daleko masovnije vežbe Nepokolebljiva odbrana (Steadfast Defender) – najvećih manevara NATO od kraja Hladnog rata.

Takođe, Norveška, Švedska i Finska dogovorile su se u junu mesecu da naprave vojni transportni koridor koji će prolaziti kroz sever svake od tri zemlje.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!