RUSIJA ODGOVORILA UKRAJINI: Ako je Kijev sazreo za pregovore, neka požuri – Putinov predlog je najbolje što će dobiti

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 07. 2024. u 18:11

AKO su u Kijevu zaista sazreli za mirovni plan, neka pogledaju mirovnu inicijativu ruskog predsednika Vladimira Putina i savetujemo im da požure, jer Ukrajina ništa bolje od toga definitivno neće dobiti, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

РУСИЈА ОДГОВОРИЛА УКРАЈИНИ: Ако је Кијев сазрео за преговоре, нека пожури – Путинов предлог је најбоље што ће добити

Foto Tanjug/AP

-Ako je on (Vladimir Zelenski) zaista sazreo za pregovore o miru, neka pogleda mirovni predlog koji je pre mesec dana izložio ruski predsednik. Savetujemo mu da požuri, jer Ukrajina sasvim sigurno ništa bolje neće dobiti, poručio je Nebenzja.

Diplomata je dodao da Kijev ni pod kojim uslovima neće dobiti predah na bojnom polju u vidu preliminarnog prekida vatre.

-Spremnost za pregovore koju su izrazile ukrajinske vlasti poklapa se sa stavom Ruske Federacije da diplomatski način rešavanja sukoba ima prednost u slučaju konflikta u Ukrajini, istakao je Nebenzja.

On je takođe podsetio da Rusija nikada nije odbijala pregovore sa Ukrajinom, već ih je, naprotiv, podstrekivan svojim zapadnim pokroviteljima odbacivao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i njegova klika.

-Dok kijevski lider razmišlja, naša specijalna operacija u Ukrajini se nastavlja i njeni ciljevi će biti ostvareni: bilo na bojnom polju, bilo kao rezultat pregovora, ocenio je diplomata.

Ruski predsednik je 14. juna izneo novi predlog Kijevu i Zapadu za rešavanje ukrajinske krize.

Nakon toga, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Kine Vangom Jijem, izjavio da je ukrajinska strana spremna da pregovara sa ruskom stranom. Njegove reči citirala je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning. Istovremeno, Kijev je ranije uveo zabranu pregovora na zakonodavnom nivou i ignorisao izjave Moskve o spremnosti da vodi dijalog.

Takođe, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da su mogući pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uprkos ukazu koji je na snazi u Ukrajini o zabrani takvih pregovora.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Kremlj ne zna šta stoji iza izjava ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe o spremnosti Kijeva da pregovara sa Moskvom.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi