ALŽIR OSUDIO ODLUKU VLADE FRANCUSKE: Protivi se priznanju marokanskog plana autonomije za Zapadnu Saharu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 07. 2024. u 20:41

ALŽIR je danas izrazio duboko žaljenje i snažnu osudu u vezi sa odlukom francuske vlade da prizna marokanski plan autonomije za Zapadnu Saharu.

АЛЖИР ОСУДИО ОДЛУКУ ВЛАДЕ ФРАНЦУСКЕ: Противи се признању мароканског плана аутономије за Западну Сахару

Foto: Printskrin/Twitter/@VazquezMcarmen

Alžirska vlada je potvrdila da će preduzeti sve neophodne mere i pozvati francusku vladu na punu odgovornost, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i nacionalne zajednice u inostranstvu, preneo je Al24njuz.

Alžirska vlada je primila, sa velikim žaljenjem i velikim neodobravanjem, neočekivanu, loše procenjenu i kontraproduktivnu odluku francuske vlade da pruži nedvosmislenu podršku planu autonomije za region Zapadne Sahare pod navodnim marokanskim suverenitetom, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Francuske kolege poslednjih dana obevestile su alžirske vlasti o ovoj odluci, stoji u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da izgleda da bivše i sadašnje kolonijalne sile znaju kako da se usklade, razumeju i pomažu jedna drugoj.

Kako se navodi u saopštenju, francuska odluka zasnovana je na sumnjivim političkim kalkulacijama, neetičkim pretpostavkama i pravno neispravnim tumačenjima.

Tvrdi se da ovaj izbor ne doprinosi mirnom rešavanju pitanja Zapadne Sahare, već samo pogoršava stagnaciju i zastoj izazvan marokanskim planom autonomije više od 17 godina.

Uprkos dugogodišnjem međunarodnom konsenzusu da pitanje Zapadne Sahare treba da bude rešeno kao deo procesa dekolonizacije, francuska odluka nastoji da iskrivi činjenice podržavajući kolonijalnu realnost i neopravdano podržavajući navodni marokanski suverenitet nad regionom.

U saopštenju se zaključuje da će alžirska vlada izvući sve neophodne zaključke i posledice iz ove francuske odluke i smatrati francusku vladu isključivo i potpuno odgovornom za nju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Last Minute AKCIJA Popust čak do 380 evra! Iskoristite akciju i rezervišite letovanje na najpopularnijoj destinaciji ove sezone