MAĐARSKA UZELA NAJVEĆI KREDIT IKADA: Evo koliko je novca pozajmila od Kine

Novosti online

25. 07. 2024. u 20:38

MAĐARSKA je ovog proleća pozajmila milijardu evra, najveći kredit koji je Budimpešta ikada uzela, od tri kineske banke, navedeno je na sajtu vladine agencije za kredite.

МАЂАРСКА УЗЕЛА НАЈВЕЋИ КРЕДИТ ИКАДА: Ево колико је новца позајмила од Кине

Foto: Profimedia

Kredit, koji su joj dale Kineska razvojna banka, Izvozno-uvozna banka Kine i mađarska filijala Banke Kine, u potpunosti je povučen 19. aprila i mora da bude otplaćen u roku od tri godine, preneo je Politiko.

Sama Budimpešta nije objavila sporazum.

To je prvo objavila mađarska poslovna publikacija Portfolio, a potom je potvrdila i vladina agencija.

Do značajnog zaduživanja došlo je u trenutku dok Budimpešta produbljuje svoje veze sa Pekingom, ocenjuje briselski portal.

Kineske kompanije, poput proizvođača električnih automobila BID ili tehnološkog giganta Huavej, do sada su uložile ukupno oko 16 milijardi evra u zemlju, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Ugovor o zajmu omogućava finansiranje investicija, između ostalog, u infrastrukturu i energetski sektor, saopštila je vladina agencija publikaciji Portfolio.

Transakcija održava odnos javnog duga prema BDP u okviru gornje granice od 28,9 odsto, dodala je vladina agencija.

Sijarto je u maju najavio i niz zajedničkih infrastrukturnih projekata sa Kinom, uključujući brzu železnicu do aerodroma u Budimpešti, teretnu železničku liniju oko mađarske prestonice, naftovode između Mađarske i Srbije i nuklearnu saradnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi