AMERIKA NUDI 10 MILIONA DOLARA: Stejt department traži informacije o hakeru iz Severne Koreje

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 07. 2024. u 21:13

PROGRAM Nagrade za pravdu (RFJ) američkog Stejt departmenta ponudio je nagradu do 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lokacije lokacije severnokorejskog državljanina povezanog sa sajber grupom Andariel.

АМЕРИКА НУДИ 10 МИЛИОНА ДОЛАРА: Стејт департмент тражи информације о хакеру из Северне Кореје

Foto: AP

-Rim Džong Hjok je državljanin Demokratske Narodne Republike Koreje (DRNK) koji je povezan sa zlonamernom sajber grupom poznatom kao Andariel, koju kontroliše vojna obaveštajna agencija DNRK, Generalni biro za izviđanje, koji ima primarnu odgovornost za zlonamerne sajber aktivnosti Severne Koreje, a takođe je uključen u ilegalnu trgovinu oružjem DNRK, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Grupa se bavila hakovanjem kompjuterskih sistema američkih bolnica i drugih pružalaca medicinskih usluga, instaliranjem ransomware-a i traženjem otkupa. Istovremeno, računarske mreže žrtve bile su podvrgnute šifrovanju podataka i nisu mogle da funkcionišu.

Nakon toga, hakeri su tražili otkupninu kako bi obezbedili druge zlonamerne sajber operacije, uključujući i protiv vladinih agencija SAD, kao i američkih i stranih odbrambenih izvođača.

U saopštenju se navodi da su, u novembru 2022. hakeri povezani sa grupom Andariel napali mrežu američkog odbrambenog izvođača i uklonili više od 30 gigabajta podataka, uključujući neklasifikovane tehničke informacije o materijalima koji se koriste u vojnim avionima i satelitima koje su razvile Sjedinjene Američke Države.

Od osnivanja 1984. godine, RFJ je isplatio više od 250 miliona dolara za više od 125 ljudi širom sveta koji su pružili korisne informacije koje su pomogle u rešavanju pretnji nacionalnoj bezbednosti SAD, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener