IZNENAĐENJE NA PLAŽI: U Bugarskoj pronađen rimski sarkofag (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 07. 2024. u 00:00

ANTIČKI sarkofag iz rimskog doba pronađen je na jednoj plaži kod odmarališta Sveti Konstantin i Jelena u Varni, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske.

ИЗНЕНАЂЕЊЕ НА ПЛАЖИ: У Бугарској пронађен римски саркофаг (ФОТО)

Foto:

Nekadašnji policajac primetio je sarkofag u blizini novoizgrađenog turističkog kompleksa koji još nije počeo sa radom, i prijavio ga Petom regionalnom odeljenju-Varna, prenose bugarski mediji.

Povodom prijave, na lokalitet su izašli stručnjaci Arheološkog muzeja i predstavnik Glavne uprave Inspekcije za zaštitu kulturnog nasleđa pri bugarskom Ministarstvu kulture.

Stručnjaci su zaključili da sarkofag sa bogatom reljefnom dekoracijom, datira iz rimskog doba, tačnije iz drugog ili trećeg veka.

Dimenzije sarkofaga su približno 90x235x75 centimetara, veoma je težak, a ukrašen je dekorativnim prikazima venaca, životinjskim glavama, rozetama, sekirom sa dve oštrice i drugim slikama.

Artefakt koji je izazvao pažnju javnosti, prebačen je u Arheološki muzej u Varni na dalje ispitivanje.

Iz MUP-a Bugarske nisu saopštili detalje o tome na koji je način uopšte sarkofag završio na plaži, a slučaj je prijavljen Okružnom tužilaštvu u Varni.

Prema pisanju bugarskih portala, sarkofag je možda korišćen kao sto, pošto je pronađen sa modernim mermernim poklopcem i tri niše. Uviđaj je u toku.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALARM U PARIZU! Nadal odustaje od Olimpijskih igara? Oglasio se Špančev trener