"KIJEV UCENJUJE DVE ZEMLJE" Iz Mađarske najavili - Moguća tužba protiv Ukrajine

Novosti online

26. 07. 2024. u 12:46

OBUSTAVOM tranzita nafte iz Rusije Kijev ucenjuje Mađarsku i Slovačku zbog njihovog stava o ukrajinskom sukobu, izjavio je šef administracije mađarskog premijera Gergej Gujaš.

КИЈЕВ УЦЕЊУЈЕ ДВЕ ЗЕМЉЕ Из Мађарске најавили - Могућа тужба против Украјине

Foto N. Fifić

- Ukrajina ucenjuje dve zemlje – Mađarsku i Slovačku, koje se kontinuirano zalažu za prekid vatre i početak mirovnih pregovora - rekao je Gujaš na brifingu u Vladi.

Prema njegovim rečima, pitanje tranzita nafte iz Rusije preko ukrajinske teritorije treba rešiti do septembra, inače Mađarskoj preti deficit goriva.

On je istakao da Ukrajina uvozi iz Mađarske struju, gas i gasno ulje, ali da Budimpešta ne želi da ucenjuje Kijev kao odgovor na obustavu tranzita nafte i pridržava se sporazuma.

- Ali, apsolutno im neće proći to ucenjivanje. Obratili smo se komisiji kako bi ona ispunila ulogu posrednika u sporazumima. Ako to ne bude dalo rezultate, treba misliti o drugim koracima - naglasio je Gujaš.

Prema njegovim rečima, mađarska Vlada proučava da li Ukrajina obustavom tranzita nafte preko njene teritorije krši propise Svetske trgovinske organizacije i Energetsku povelju Evropske unije.

Istovremeno, Gujaš je precizirao da je obustava tranzita nafte preko „Družbe“ protivrečna sporazumu sa EU od leta 2022. godine, prema kom je Mađarska dobila izuzeće iz sankcija na isporuke nafte iz Rusije.

Moguć arbitražni postupak zbog obustave tranzita nafte

Mađarski ministar za pitanja EU Janoš Boka izjavio je da Sporazum o pridruživanju Ukrajine i EU predviđa mogućnost arbitražnog suda povodom situacije sa obustavom tranzita nafte preko ukrajinske teritorije, kao i kontramera prema rezultatima sudskog postupka.

Ministar je podsetio da, pošto situacija zahteva hitne mere, zemlje članice imaju pravo na hitne konsultacije sa Evropskom komisijom u toku tri dana.

Ranije je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto objavio o prekidu isporuka nafte „Lukoila“ preko Ukrajine naftovodom „Družba“.

Ministarstvo ekonomije Slovačke takođe je potvrdilo da je republika prestala da dobija naftu od „Lukoila“ zbog obustave Ukrajine tranzita crnog zlata preko njene teritorije. U Ministarstvu su istakli da je razlog to što je kompanija „Lukoil“ na sankcionom spisku Ukrajine.

Prethodno, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da ne postoji alternativa naftovodu „Družba“ za isporuke nafte iz Rusije u Mađarsku, te da razvoj potencijalnih novih ruta isporuka iz drugih zemalja sabotira sama EU.

Predstavnik Evropske komisije Olof Gil rekao je da je EK u tesnom kontaktu sa vlastima Mađarske i Slovačke i da je spremna da im pruži podršku „u potrazi rešenja zajedno sa Ukrajinom“.

Naftovod „Družba“ jedan je od najdužih sistema za isporuku nafte na svetu i dugačak je čak 4.000 kilometara. Prostire se od Tatarstana preko Rusije da bi se posle razgranao u dva kraka – severni koji vodi preko Belorusije do Poljske i Nemačke i južni kojim se preko Ukrajine nafta isporučuje do Slovačke, Češke i Mađarske.

Ukupna dužina naftovoda „Družba 1“ i „Družba 2“ je 8,9 hiljada kilometara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi