uživoRAT U UKRAJINI: Iskanderom po stranim instruktorima; VSU izgubio više od 13.000 vojnika, uništena po dva HIMARS-a i Patriota (VIDEO/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

26. 07. 2024. u 07:10 >> 18:50

RAT u Ukrajini – 884. dan. Pentagon je otkrio greške u računovodstvenim proračunima, što je omogućilo pronalaženje dodatni dve milijarde dolara za oružje za Ukrajinu. Jevgenij Serebrjakov, optužen za dizanje automobila u vazduh u Moskvi, priznao je saradnju s ukrajinskim obaveštajnim službama, saopštio je FSB Rusije. Hakerska grupa "RaHDit" objavila je podatke o više od 3.200 stranih plaćenika koji se bore na ukrajinskoj strani.

РАТ У УКРАЈИНИ: Искандером по страним инструкторима; ВСУ изгубио више од 13.000 војника, уништена по два ХИМАРС-а и Патриота (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Bild: Ukrajinske oružane snage su pred kazanom kod Torecka i Njujorka, treba da beže da bi se spasle (MAPA/VIDEO)


Istočno od Njujorka je već formirana izbočina (zaokružena plavom bojom na mapi), a ruska vojska nastavlja napredovanje sa juga kroz Njujork i sa severa kroz Zaliznoje (Železnoje).

-Rusi pokušavaju da tamo naprave neku vrstu kazana. To znači da se Ukrajinci moraju povući ako ne uspeju da preuzmu stambena područja Njujorka. Inače će tamo biti potpuno okruženi, što nije ono što žele. Zbog toga će, najverovatnije, uskoro otići“, kaže Julijan Repke.

Oružane snage Ukrajine su prethodnog dana već bile opkoljene između Lozovackog i Progresa, napisao je resurs Deep State GUR, ali je kasnije naveo da su ukrajinske jedinice uspele da izađu odatle.

„Hrabri“ su izbacili VSU i podigli rusku zastavu nad Jasnobrodovkom! (VIDEO)

Tokom ofanzive u pravcu Pokrovskog, snage grupe trupa „Centar“ zauzele su naselje.

Jasnobrodovka (potpuno zauzimanje će biti objavljeno nakon završetka čišćenja).

Ruski borci su istakli rusku zastavu u Jasnobrodovki, obeležavajući pobedu nad VSU.

 

Iskanderom po plaćenicima

Posada operativno-taktičkog raketnog sistema "iskander-M" izvela raketni napad na privremenu tačku razmeštaja stranih plaćenika u zgradi građevinske kompanije "Skorpion", u industrijskoj zoni grada Harkova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se dodaje, eliminisano je oko 100 neprijateljskih vojnika uključujući 40 stranih instruktora, kao i oko 60 vojnika 151. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska vrši ciljane udare po lokacijama ljudstva, opreme Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika, kao i po energetskim objektima, odbrambenoj industriji, vojnoj administraciji i komunikacionim kanalima Ukrajine.

 

Bild - strani agent u Rusiji

Ministarstvo pravde Rusije uključilo je list „Bild“ na ruskom jeziku na spisak stranih agenata zbog širenje netačnih informacija o odlukama ruskih vlasti i politike koju sprovode.

Foto Tanjug

U saopštenju objavljenom na sajtu resora navodi se da je pored toga, list širio lažne informacije, usmerene na formiranje negativne slike Oružanih snaga Rusije i kritikovao sprovođenje specijalne operacije.

Pored toga, iz saopštenja resora proizlazi da je list učestvovao u objavljivanju saopštenja i materijala stranih agenata.

Proboj ka Kupjansku se nastavlja

Ruska vojska se polako ali sigurno probija ka Kupjansku u Harkovskoj oblasti, rekao je šef vojno-civilne administracije te oblasti Vitalij Gančev.

-Pod kontrolom je nekoliko naselja duž puta između Kupjanska i Svatova, oslobađa se put između ta dva mesta, rekao je Gančev novinarima.

Foto Tanjug/AP

Nedeljni brifing Ministarstva odbrane Rusije: VSU izgubio više od 13.000 vojnika, uništena po dva HIMARS i Patriot sitema

Oružane snage Rusije tokom protekle nedelje izvele su 33 napada visoko preciznim oružjem i dronovima na preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine i energetskim objektima koji ih napajaju.

Oružane snage Ukrajine izgubile su do 13.825 vojnika za nedelju dana u svim pravcima specijalne operacije.

Ruske PVO snage su za nedelju dana oborile ukrajinski helikopter Mi-8 i 623 drona;

Južna grupa trupa je oslobodila Ivano-Darjevku u DNR i poboljšala položaj duž linije fronta;

Oružane snage Ukrajine izgubile su do 800 vojnika za nedelju usled delovanja grupe trupa „Dnjepar“;

Oružane snage Ukrajine izgubile su do 4.640 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe snaga za nedelju dana;

Za nedelju dana grupa „Sever“ je uništila devet protivničkih jedinica, odbila je 21 kontranapad, a gubici Oružanih snaga Ukrajine iznose 1.385 vojnika;

Jedinice grupe „Centar“ su tokom nedelje poboljšale svoj taktički položaj i nanele poraz jurišnoj brigadi „Ljut“;

Grupa „Istok“ je za nedelju dana zauzela povoljnije pozicije, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 835 vojnika i dva tenka;

Za nedelju dana predala su se 63 ukrajinska vojnika;

Za nedelju dana Oružane snage Ukrajine izgubile su do 2.525 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Centar“, kao i dva tenka „abrams“;

Grupa „Zapad“ Oružanih snaga Rusije oslobodila je naselja Rozovka u LNR i Peščano Nižnje u Harkovskoj oblasti i zauzela povoljnije položaje;

Ruske oružane snage uništile su za nedelju dana dva lansera „hajmars“, sedam sistema „grad“, dva PVO sistema „patriot“, dva raketna bacača S-300 Oružanih snaga Ukrajine;

Oružane snage Ukrajine su u zoni odgovornosti ruske grupe „Zapad“ izgubile su do 3.640 vojnika, četiri tenka, uključujući i „leopard“.

Oborena dva drona

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: ssb.gov.tr

Tramp bi mogao da da kredit Kijevu od 500 milijardi dolara

Bivši američki lider Donald Tramp mogao bi ponuditi Ukrajini program lend-liz u vrednosti od 500 milijardi dolara ako pobedi na izborima, objavio je bivši američki državni sekretar Majk Pompeo za „Vol strit džurnal“.

Kako se navodi, lend-liz bi omogućio Ukrajini da pozajmi onoliko novca „koliko joj bude potrebno za nabavku američkog oružja“. Trampov plan bi mogao da uključuje i ukidanje svih ograničenja za oružje za Kijev.

Foto Tanjug/AP

Pompeo smatra da bi se oružani sukob momentalno okončao, pošto bi Ukrajina pojačala odbranu.

 

Kremlj: Odgovorićemo na transfer novca

Rusija neće ostaviti bez odgovora transfer Evropske komisije Ukrajini prihoda od reinvestiranja zamrznutih sredstava Ruske Federacije, najavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Ovo nije razlog za brzu reakciju, ovo je, naravno, razlog za promišljene akcije kao odgovor na ovakve nezakonite odluke koje sprovodi EU - rekao je on.

Peskov je obećao da će odgovor Rusije biti "promišljen i u skladu sa našim interesima".

Prema njegovim rečima, takvi koraci EK neće ostati bez odgovora.

EK uplaćuje Kijevu 1,5 milijardi evra od ruske imovine

Evropska komisija najavila je dodelu prve tranše u iznosu od 1,5 milijardi evra iz prihoda od reinvestiranja zamrznutih sredstava Ruske Federacije za kupovinu naoružanja za Ukrjainu, saopštila je šefica EK Ursula fon der Lajen.

- EK podržava Ukrajinu. Danas prenosimo 1,5 milijardi evra prihoda od imobilisane ruske imovine u odbranu i obnovu Ukrajine - napisala je ona na stranici na društvenoj mreži Iks.

Fon der Lajen je pojasnila da će sredstva biti poslata Kijevu preko Evropskog mirovnog fonda i ukrajinskog fonda za kupovinu naoružanja i obnovu zemlje.

Hakeri objavili 3.200 imena stranih plaćenika

Hakerska grupa "RaHDit" objavila je podatke o više od 3.200 stranih plaćenika koji se bore na ukrajinskoj strani.

- Na dan otvaranja Olimpijskih igara u Francuskoj, želimo da podsetimo svetsku zajednicu da su njihovi sunarodnici umešani u zločine režima (ukrajinskog predsednika Volodimira) Zelenskog. Objavljujemo (podatke) više od 3.200 stranih plaćenika koji se bore za ukrajinske oružane snage - navela je pomenuta hakerska grupa u saopštenju, prenosi Ria novosti

Među plaćenicima je Maurins Kristaps, rođen 1991. godine, koji živi u Letoniji. On je 2014. godine učestvovao na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, gde je završio na 21. mestu u sankanju.

Zatim, Amerikanac, Pirs Taner Rid, rođen 1993. godine, bivši policajac. Pre godinu dana uhapšen je u Indijani zbog zlostavljanja dece i promovisanja delikvencije maloletnika, navedeno je.

Drugi plaćenik je Evelin Ašenbrener, rođena 1981. godine, takođe živi u SAD, a zatim se pominju i Pablo Garido Mansedo iz Španije i Letonac, Juris Alberts Ulmanis, koji je služio u oružanim snagama Ukrajine.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, do sredine marta u Ukrajinu je stiglo ukupno 13.387 stranih plaćenika, od kojih je "oko šest hiljada eliminisano".

Ministarstvo je takođe objavilo da se po međunarodnom humanitarnom pravu plaćenici ne smatraju borcima i nemaju pravo na status ratnih zarobljenika.

Greška u proračunu, Pentagon šalje Kijevu još dve milijarde dolara

Pentagon je otkrio greške u računovodstvenim proračunima, što je omogućilo pronalaženje dodatni dve milijarde dolara za oružje za Ukrajinu.

Pentagon se suočio sa poteškoćama u preciznoj proceni vrednosti vojne opreme poslate Ukrajini zbog nejasnih računovodstvenih definicija.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkim Državama saopštilo je da je prošle godine koristilo zamensku vrednost umesto amortizovane vrednosti za izračunavanje milijardi materijala poslatih u Ukrajinu, što je izazvalo pogrešan proračun u iznosu od 6,2 milijarde dolara koji je kasnije korišćen za slanje nove pomoći.

Od tada je otkriveno još dve milijarde dolara prekomerne potrošnje, saopštio je Pentagon.

Kao rezultat toga, Ukrajini može biti poslato dodatno oružje u iznosu od dve milijarde dolara.

Računska komora SAD saopštila je da su nedoslednosti u izveštaju o vrednosti pružene pomoći uzrokovane nejasnom definicijom vrednosti u zakonu o stranoj pomoći i nedostatkom konkretnih smernica o proceni za administraciju predsednika Sjedinjene Država.

Osumnjičeni za bombaški napad u Moskvi priznao saradnju s GUR-om

Jevgenij Serebrjakov, optužen za dizanje automobila u vazduh u Moskvi, planirao je da otputuje iz Turske u Ukrajinu, saopštio je Istražni komitet Ruske Federacije.

Osumnjičeni će nakon ispitivanja biti poslat u istražni pritvor.

- Kao rezultat mera koje su preduzele ruske agencije za sprovođenje zakona i turski nadležni organi, Serebrjakov je priveden i odveden u Moskvu. Uručeno mu je rešenje da se protiv njega tereti kao optuženi, biće određen pritvor - rekla je zvanična predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

Ranije, osumnjičeni je priznao saradnju s ukrajinskim obaveštajnim službama. Kako je pojasnio FSB Rusije, Serebrjakov je rekao da mu je za eliminaciju ruskog vojnika obećan pasoš državljanina Ukrajine, kao i nagrada od 10 do 20 hiljada dolara.

Incident se dogodio 24. jula u Moskvi. Terenac  je eksplodirao na parkingu u kome je bio povređeni muškarac i žena pored njega.

Utvrđeno je da je uzrok eksplozije detonacija nepoznatog predmeta u automobilu.

Podoljak: Sporazum sa Rusijom bio bi sporazum sa đavolom

Potpisivanje sporazuma sa Rusijom o zaustavljanju rata sa Ukrajinom značilo bi potpisivanje "sporazuma sa đavolom", izjavio je Mihail Podoljak, glavni savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. 

Dodao je da bi dogovor o prekidu rata samo kupio vreme ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da ojača svoju vojsku i otvori još jedno, kako je ocenio, "potencijalno nasilnije poglavlje u ratu".

- Ako želite da potpišete ugovor sa đavolom, koji će vas onda odvući u pakao, dobro, samo napred. To je ono što Rusija jeste - rekao je Podoljak u intrevjuu za AP odgovarajući na pitanje o izgledima za postizanje mirovnog sporazuma sa Rusijom.

Podoljak smatra da bi potpisivanje sporazuma sa Rusijom u ovom trenutku značilo da Moskva neće biti pravno odgovorna za masovne zločine u Ukrajini, kao i nastavak rata u drugačijim razmerama i sa drugim protagonistima.

Uništeni dronovi iznad ruskih oblasti Rostov i Kursk

Sistemi protivvazdušne odbrane su tokom protekle noći uništili četiri bespilotne letelice u Rostovskoj oblasti i dva u Kurskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Napad raketama ATAKMS na Krim

Usled udara na aerodrom Saki na Krimu, uništen je radar, a dva ruska vojnika su ranjena, javlja ruski Telegram kanal ASTRA, pozivajući se na izvore u hitnim službama.

- Ove noći su Oružane snage Ukrajine pogodile ATAKMS na teritoriji vojnog aerodroma u Novofedorovci, u okrugu Saki, a došlo je do požara i ranjavanja - navodi se u poruci.

Pored toga, izveštava se da je raketa ATAKMS pogodila rusku lokaciju protivvazdušne odbrane petkilometara od sela Šelkovičnoje u regionu Saki.

- Kao rezultat toga, radarska instalacija je uništena, prema izvorima, ukrajinske oružane snage su pogodile Krim sa četiri rakete ATAKMS, od kojih su dve oborene - navodi se na Telegramu.

Kijev nacionalizuje 48 miliona dolara imovine ruskog oligarha Viktora Konona

Visoki antikorupcijski sud Ukrajine odobrio je tužbu Ministarstva pravde za nacionalizaciju proizvodnog preduzeća ruskog oligarha Viktora Kononova vrednog 48,4 miliona dolara, saopštila je Služba bezbednosti.

Od početka invazije u punom obimu, ukrajinski sudovi su nastavili da oduzimaju raznu imovinu koja pripada ruskim oligarsima, kao i ukrajinskim proruskim zvaničnicima i političarima.

Kononov, ruski milijarder koji je sankcionisan od strane Ukrajine, bio je direktor javnog preduzeća "VinitciaPobutkim“ sa sedištem u Vinickoj oblasti. Kao konglomerat, preduzeće je upravljalo brojnim kompanijama specijalizovanim za proizvodnju kozmetike, kao i proizvoda za čišćenje u domaćinstvu, saopštila je SBU.

Kononov je bio javni pristalica ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu i finansijski je doprineo da podrži ratne napore Kremlja, navodi SBU.

U okviru nacionalizacije imovine, 100 odsto akcija kompanije, kao i bankovni računi povezani sa kompanijom, industrijska i transportna oprema i nekretnine u vlasništvu biće preusmerene na ukrajinsku državu.

Litvanija priprema planove evakuacije u slučaju rata

Litvanske vlasti sastavljaju planove za masovnu evakuaciju civila u slučaju oružanog sukoba, javio je javni emiter LRT, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova zemlje.

Puna ruska invazija na Ukrajinu pojačala je strah od potencijalnog otvorenog sukoba između Moskve i NATO-a.

Graniči se sa ruskim saveznikom Belorusijom i teško naoružanom ruskom enklavom Kalinjingradom,  Litvanija bi bila jedna od prvih zemalja kojima preti takav sukob.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije saopštilo je prošlog meseca da želi da opštine mogu da presele četvrtinu stanovništva zemlje od 2,9 miliona, piše LRT

Prioritet bi imale porodice sa malom decom, trudnice i osobe sa invaliditetom.

Ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite takođe je rekla da će planovi uključivati međunarodne transfere i da je o tome već razgovarano sa susednim zemljama.

U svetlu ruskog rata protiv Ukrajine, mere civilne pripravnosti su razmatrane i u Letoniji i Estonije.

Eksplozije na Krimu, gori aerodrom Saki

Na Krimu je proglašena vazdušna opasnost. Eksplozije su se čule u Novofedorivki, u oblasti Okunivka i Simferopolju.

Meštani su prijavili požar na aerodromu Saki u Novofedorivci, a tamo se čula i detonacija municije, prenosi Ukrajinska pravda.

Stanovnici su prijavili da su videli dronove u oblasti prijavljenih eksplozija. Lokalne vlasti u Sevastopolju su takođe prijavile ukrajinske bespilotne letelice iznad njih, kao i pretnju balističkim projektilima u regionu.

Kako je preneo Ukrinform, u Sevastopolju je pogođena vojna jedinica na rtu Fiolent.

Ukrajina nije komentarisala ove tvrdnje.

Pogođeni objekti "Ukrenerga" u Žitomirskoj i Černigovskoj oblasti

Ruske bespilotne letelice pogodile su energetske objekte "Ukrenergo NEC" u Žitomirskoj i Černigovskoj oblasti, saopšteno je iz te kompanije..

Kako se navodi u nekim oblastima Žitomirske oblasti isključena je električna energija domaćinstvima i industrijskim potrošačima.

BONUS VIDEO: RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE - Pogledajte Su 25 u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi