NEMCI NE IDU RADO U ŠPIJUNE: Nižu se skandali, pogrešne procene, dok je služba primorana da rotira specijaliste

I. Stanojević

26. 07. 2024. u 16:58

BERLIN se suočava sa drastičnom nestašicom tajnih agenata. Čak 700 slobodnih mesta od ukupno 7.200 u okviru Federalne obaveštajne službe (BND) nije popunjeno!

НЕМЦИ НЕ ИДУ РАДО У ШПИЈУНЕ: Нижу се скандали, погрешне процене, док је служба приморана да ротира специјалисте

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kako navodi tabloid "Bild", nemačka spoljna obaveštajna služba bori se da drži korak sa pretnjama koje, navodno, predstavljaju Rusija, Kina, Severna Koreja i Iran. Razlog tome je rastući manjak špijunskog kadra.

Federalni obaveštajci još se nisu oporavili od niza skandala tokom proteklih godina, a sad su na novim, logističkim mukama. Prošlog leta, vicekancelar Robert Habek, priznao je da je agencija potpuno pogrešno sagledala razvoj sukoba Rusije sa Ukrajinom i nije uspela pravilno da proceni rizik od izbijanja direktne vojne konfrontacije između dva suseda.

Šef BND Bruno Kal, koji je posetio Kijev neposredno pre izbijanja sukoba u februaru 2022, nije čak uspeo da se evakuiše na vreme sa drugim nemačkim diplomatama i obaveštajnim operativcima, pa je agencija morala da pošalje tim agenata da svog šefa sklone sa opasnog terena.

U julu 2023. nemački mediji su izvestili da BND nije blagovremeno obavestio vladu o pobuni koju je u to vreme organizovala privatna vojna kompanija "Vagner" u Rusiji. Kasnije iste godine, agenciju je pogodio skandal posebno visokog profila kada je njen bivši direktor tehničkog izviđanja Karsten Linke optužen za špijunažu i veleizdaju, zbog navodne predaje poverljivih materijala Rusiji.

"Bild" sada izveštava da je ozbiljan nedostatak osoblja kriv za loše performanse službe. Kal je, takođe, navodno izjavio da su njegovoj agenciji hitno potrebni novi špijuni da popune praznine.

Prema izveštaju, nedostatak osoblja primorao je agenciju da uvede princip rotacije koji čini da obaveštajci, specijalizovani za određene oblasti kao što su Rusija, ili Severna Koreja, preuzimaju administrativne i druge poslove na privremenoj osnovi ili rade na pitanjima koja ne odgovaraju njihovom profilu specijalizacije.

Naprezanje na poslu je takođe, navodno, dovelo do toga da članovi osoblja BND u proseku boluju dvostruko više od nemačkih radnika. Više od 1.000 obaveštajaca, lane je na bolovanju bilo u proseku mesec dana, što je prag preko koga zaposleni nemaju pravo na punu zaradu za vreme odsustva sa posla.

Teško prolaze proveru

BND je pokrenuo ogromnu reklamnu kampanju da bi popunio praznine, a javilo se više od 10.000 zanteresovanih. Međutim, malo je verovatno da će se ublažiti problemi agencije u bliskoj budućnosti, navodi "Bild", jer je ovoj službi, u proseku, potrebno oko 13 meseci da obradi sve podatke o novom podnosiocu zahteva, dok oko 40 odsto kandidata ne prođe proveru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PRENOS - SVEČANO OTVARANJE OLIMPIJSKIH IGARA: Mnogi su zbunjeni ceremonijom, desio se i jedan sukob