MOŽE LI KAMALA DA POBEDI TRAMPA? Zapadni mediji pišu o najnovijim rezultatima analiza

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

26. 07. 2024. u 17:31

TRI nova istraživanja objavljena sredinom ove nedelje daju potpredsednici Sjedinjenih Američkih Država kamali Haris nešto veću prednost u odnosu na predsendičkog kandidata republikanaca Donalda Trampa, što se predsedniku Džozefu Bajdenu nije dogodilo mesecima, konstatuje "Fajnenšel tajms".

МОЖЕ ЛИ КАМАЛА ДА ПОБЕДИ ТРАМПА? Западни медији пишу о најновијим резултатима анализа

Foto: Tanjug/AP

Prednost Harisove, kako se navodi, potiče od neopredeljenih glasača posebno mladih, crnačkih i latino birača koje se Bajden mučio da pridobije za sebe.

Ali ove brojke daju preterano ružičastu sliku. Bajdenove ankete su bile porazne. Međutim, ako je pitanje da li Harisova može da pobedi na predsedničkim izborima 5. novembra, trebalo bi da je uporedimo ne sa Bajdenom iz jula 2024. već sa Bajdenom iz prvih dana novembra 2020. Po tom merilu, Harisova dosta zaostaje, konstatuje se u tekstu.

Tanjug

Prednost potpredsednice u rejtingu u odnosu na Trampa trenutno iznosi oko četiri odsto, dok je uoči izbora 2020. Bajdenova prednost bila više od 15 odsto. Rana prednost je lepa, ali da bi pobedila, Harisova mora da ostvari značajne dalje rezultate.

"Fajnenšel tajms" navodi da Harisova ima nekoliko stvari koje joj idu u prilog. 

Istraživanje javnog mnjenja "Bluprinta" pokazuje da birači ne krive nju za inflaciju i lošu ekonomiju koliko su to činili kada je Bajden u pitanju.

Ista anketa pokazuje da Harisova ima veliku prednost u odnosu na Trampa u pitanju abortusa. Njeni stavovi u pogledu reproduktivnih prava mogli bi da budu posebno važni jer je zaokret od Trampa protiv Bajdena do Trampa i Džej Di Vensa protiv Harisove temu abortusa još više istakao. 

Foto: Profimedia

Vetar u leđa, mogao bi joj stići i iz grupe "dvostrukih mrzitelja" koji ne vole ni Bajdena ni Trampa. Podaci "Ju-gova" pokazuju da veliki broj ljudi iz ove grupe planira da glasa za demokrate na izborima za Kongres. 

Izbor saigrača takođe favorizuje Harisovu, smatra FT. Vensa žitelji Ohaja vide kao konzervativnijeg od Trampa, dok potencijalni saborci Harisove, Džoš Šapiro i Mark Keli jačaju demokrate u svojim matičnim državama, prema analizi Brajana Šafnera, profesora političkih nauka na Univerzitetu Tafts.

Imigracija je verovatno najslabija tačka Harisove. Na potpredsednicu se istovremeno vrši pritisak od strane onih sa levice da bude mekša od Bajdena u pitanju granica, dok drugi smatraju da treba da zauzme čvršći stav o jednom od ključnih pitanja za ove izbore. I onom gde Tramp ima jasno vođstvo.

Jedno od ključnih pitanja u narednim mesecima je da li Harisova može da iskoristi svoju karijeru u sudstvu da bi se pozicionirala kao umereni demokrata koji se bori protiv zločina, ili će progresivnija retorika iz njene kampanje 2020. sada biti iskorišćena kao oružje protiv nje.

Sukob u Gazi je još jedna potencijalna ranjivost, ali ankete pokazuju da ovde ima manje negativnih strana nego što bi se moglo očekivati: demokrata koji je blag prema Izraelu (kao što se smatra da je bio Bajden) gubi podršku na levici, ali kandidat koji je više kritički nastrojen ponovo osvaja te glasače bez gubljenja glasova među onim umerenima.

Harisova je mnogo jači kandidat nego što je bio Bajden, ali bi na izborima održanim danas ipak izgubila. Da bi pobedila u novembru, mora da ide po tankom užetu i pridobije neodlučne glasače, a ne izgubi one druge.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKI FAJTER NAPADA UKRAJINSKE CILjEVE: Pogledajte Su 25 u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVEČANO OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU! Ceremonija koja se obračunala sa tradicijom i nikog nije ostavila ravnodušnog (FOTO/VIDEO)